Témata k nedělní a sváteční liturgii

POJĎTE KE MNĚ VŠICHNI KDO SE LOPOTÍTE A JSTE OBTÍŽENI A JÁ VÁS OBČERSTVÍM – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – ČTVRTEK PO 15. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 14.7.2022

Stezka spravedlivého je přímá, spravedlivému rovnáš cestu. Ano, čekáme na tebe, jak budeš soudit, Hospodine, tvé jméno a vzpomínka na tebe jsou touhou duše. Svou duší po tobě toužím v noci, ale i v duchu tě hledám svým srdcem. Až zazáří tvé rozsudky na zemi, naučí se spravedlnosti obyvatelé světa. Hospodine, uděl nám pokoj, neboť i všechny naše skutky jsou tvým dílem. Hospodine, v úzkosti tě hledali, mumlali zaříkání, když je stíhal tvůj trest. Jako těhotná žena, když se blíží k porodu, svíjí se a v bolestech křičí, tak jsme byli před tebou, Hospodine. Počali jsme a jako k porodu jsme pracovali, a porodili jsme vítr; nepřinesli jsme zemi spásu, nenarodili se obyvatelé pro svět. Ožijí tvoji mrtví, moji pobití vstanou. Vzbuďte se a zajásejte, obyvatelé prachu. Tvá rosa je rosou světla, země zrodí stíny.Z  prvního čtení (Iz 26).

Verše dnešního liturgického textu  proroka Izaiáše jsou modlitbou, která pochází z bloku kapitol obsahujících apokalyptické zprávy, zpěvy a modlitby nářků a díkůvzdání. Naděje, kterou modlící se vkládá do Hospodinových rukou, živí touhu být ve spojení s ním, neboť - a tím si je jistý – jenom tak ho Hospodin přivede ke šťastnému dovršení všech začatých děl konaných s vírou v jeho pomoc. 

Z evangelia (Mt 11,28-30): Ježíš se ujal slova a řekl: „Pojďte ke mně, všichni, kdo se lopotíte a jste obtíženi, a já vás občerstvím. Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mě, neboť jsem tichý a pokorný srdcem, a naleznete pro své duše odpočinek. Vždyť mé jho netlačí a mé břemeno netíží.“

Ježíšův chvalozpěv ohlašuje spásu každému, kdo s vírou v něho přijme jeho a Otcovu lásku, zdroj odpočinku, uspokojení veškeré touhy  v radosti a pokoji. Bůh se stará o svůj lid. Miluje každé ze svých dětí, miluje je a střeží. Chceme-li kráčet spolu s Pánem po cestách, které on ve své dobrotě nezapomene vyrovnávat, můžeme přijmout jeho jho, které je lehké, protože ho neseme s ním. 

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova na  čtvrtek 14.7.2022.  

1. čtení: Iz 26,7-9.12.16-19

Žalmy: 102,13-14ab+15.16-18.19-21, odpověď: Hospodin popatřil z nebe na zem.

Evangelium:   Mt 11,28-30

Zobrazeno 235×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio