Témata k nedělní a sváteční liturgii

V TÉ DOBĚ BUDU BOHEM VŠECH RODŮ IZRAELE – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – STŘEDA PO 18.NEDĚLI V MEZIDOBÍ 3.8.2022

V té době – praví Hospodin – budu Bohem všech rodů Izraele, oni pak budou mým lidem. Tak praví Hospodin: Lid, který byl ušetřen meče, nalezl na poušti milost. Izrael došel na místo svého odpočinku. Zdaleka se mu zjevil Hospodin: Věčnou láskou jsem tě miloval, proto jsem ti zachoval smilování. Zase tě zbuduji a budeš vystavěna, Izraelova panno! Znovu se ozdobíš svými bubínky a vyjdeš do reje jásajících. Budeš opět štěpovat vinice na samařských horách. Štěpovat budou štěpaři a budou z nich též požívat. Neboť přijde den, kdy budou strážní volat na efraimském pohoří: „Vstaňme a vystupme na Sión k Hospodinu, svému Bohu!“ Neboť tak praví Hospodin: Oslavujte Jakuba, jásejte nad prvním z národů, ať je slyšet váš jásot: „Zachránil Hospodin svůj národ, zbytky Izraele!“  Z prvního čtení    (Jer 31,1-7).  

Text popisuje nádherným způsobem návrat vyhnanců do vlasti. Návrat je dílem zcela nezasloužené a absolutně věrné Boží lásky, která přichází lidu v ústrety a zjevuje nu přemíru Božího smilování. Hospodin utváří novou identitu svého lidu a dává mu města, v nichž bude bydlet, a zemi, která bude lidu dávat vše potřebné k životu. Překypující radost nakazí sousední národy, které připutují do Jeruzaléma, v němž bude s jásotem  opět vzýváno Hospodinovo jméno. 

Z evangelia (Mt 15,21-28)Ježíš se odebral do tyrského a sidónského kraje. A tu z toho kraje vyšla jedna kananejská žena a křičela: „Smiluj se nade mnou, Pane, synu Davidův! Moje dcera je krutě posedlá.“ Ale on jí neodpověděl ani slovo. Jeho učedníci k němu přistoupili a prosili ho: „Pošli ji pryč, vždyť za námi křičí.“ Odpověděl: „Jsem poslán jen k ztraceným ovcím domu izraelského.“ Ona mezitím přišla, klaněla se mu a prosila: „Pane, pomoz mi!“ On jí však odpověděl: „Není správné vzít chléb dětem a hodit ho psíkům.“ Ona řekla: „Ovšem, Pane, jenže i psíci se živí kousky, které padají se stolu jejich pánů.“ Nato jí řekl Ježíš: „ Ženo, jak veliká je tvá víra! Ať se ti stane, jak si přeješ.“ A od té chvíle byla její dcera zdravá.

S  jakou vírou se tu setkáváme ! Kananejská žena patří k lidu Židům nepřátelskému. Navzdory rozhořčení učedníků si stojí za svým, tvrdošíjná a neodbytná ve své žádosti, aby Ježíš uzdravil její dceru. Zpochybňuje úzkoprsost tradice, která působnost Božího milosrdenství omezuje na pár vyvolených, a je bohatě odměněna.V Ježíšovi vyznává syna Davidova, což je označení pro Mesiáše. Klečí před ním a nazývá ho „Pane“. Jeho zdánlivě tvrdá slova ji neurážejí. Zná jeho moc a milosrdenství, věří mu a dostává od něj, co žádá.

Odkaz  na  liturgické texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova  na středu 3.8.2022 

1. čtení: Jer 31,1-7

Mezizpěv :  Jer 31, 10.11-12ab.13,  odpověď: Hospodin bude nad námi bdít jako pastýř nad svým stádem.

Evangelium:   Mt 15,21-28

Zobrazeno 426×

Komentáře

magdal

Hospodinův výrok "Budu Bohem všech" je theologicky podezřelý.

Matonick

Váš komentář přijímám jako správný a Hospodinův výrok v nadpise upřesňuji podle Písma.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio