Témata k nedělní a sváteční liturgii

ČÍM JSI VĚTŠÍ, TÍM VÍC SE POKOŘUJ A PŘED PÁNEM NALEZNEŠ MILOST. NEBOŤ VELIKÁ JE MOC PÁNA, JE SLAVEN POKORNÝMI LIDMI - Z BOHOSLUŽBY SLOVA 22. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 28.8.2022

Synu, dělej své práce v skromnosti, a budeš milován bohulibými lidmi. Čím jsi větší, tím víc se pokořuj, a před Pánem nalezneš milost. Neboť veliká je moc Pána, je slaven pokornými lidmi. Pro ránu domýšlivce není uzdravení, neboť se v něm uchytilo ošklivé býlí. Rozumné srdce chápe poučné výroky, moudrý člověk touží po pozorných posluchačích.  Z  prvního čtení (Sir 3,19-21.30-31). 

Dnešní první čtení nás uvede k úvahám o křesťanské pokoře. Cesta pokory je cestou, kterou zvolil Bůh, aby se mohl zjevit svému lidu. Je to cesta, kterou si vybral  Ježíš, aby jako Boží Syn spasil lidstvo. Všechno v životě Ježíše, od jeho narození až ke smrti na kříži, je prostoupeno pokorou, kterou mají ve svém životě křesťané napodobovat.

Ze  druhého čtení(Žid 12,18-19.22-24): Bratři! Nepřistoupili jste k hmotné hoře, z které šlehal oheň a která byla zahalena mračnou temnotou a bouří, a přitom za zvuku trouby byly prohlášeny předpisy. Když to všechno Izraelité slyšeli, zdráhali se poslouchat a prosili, aby Bůh už k nim nemluvil. Vy však jste přistoupili k hoře Siónu a k městu živého Boha, k nebeskému Jeruzalému: ke shromáždění obrovského množství andělů a k obci prvorozenců, kteří jsou zapsáni v nebi; přistoupili jste k soudci, Bohu všech, k duším spravedlivých, kteří už dosáhli cíle, a k Ježíši, prostředníku nové smlouvy.

Autor listu Židům nás informuje, že k Bohu se máme přibližovat bez bázně a s pokornou důvěrou. Bůh je hora, k níž kráčíme a v pokoře se před ní klaníme. Je městem, po kterém toužíme a v němž chceme přebývat. Mějme vždy na paměti, že jediným a nenahraditelným průvodcem na naší cestě k Bohu je Ježíš Kristus.

Z evangelia (Lk 14,1.7-14):Když Ježíš přišel v sobotu do domu jednoho z předních farizeů, aby tam pojedl, dávali si na něj pozor. On si všiml, jak si hosté vybírají přední místa. Řekl jim tedy toto poučení: „Až budeš od někoho pozván na svatební hostinu, nesedej si na přední místo. Mohl by být od něho pozván někdo vzácnější než ty, a ten, kdo pozval tebe i jeho, by přišel a řekl ti: `Uvolni mu místo!' Tu bys musel s hanbou zaujmout poslední místo. Ale když budeš pozván, jdi si sednout na poslední místo, takže až přijde ten, který tě pozval, řekne ti: `Příteli, pojď si sednout dopředu!' To ti bude ke cti u všech, kteří budou s tebou u stolu. Neboť každý, kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen.“ 

Četba z dnešního Lukášova evangelia  zřetelně poukazuje na dalekosáhlý důsledek pokory, pokud ji s odvahou a upřímností přijmeme jako životní postoj. S ní a skrze ni budeme moci vstoupit do Božího království na hostinu, o které uslyšíme v Ježíšově podobenství. Oblékneme-li na sebe pokoru jako svatební oděv, Pánu se zalíbíme a budeme vpuštěni.

Odkaz  na    liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na neděli 28.8.2022. 

1. čtení: Sir 3,19-21.30-31

Žalmy:  Žl 68,4-5ac.6-7ab.10-11,  odpověď: Bože, ve své dobrotě ses postaral o chudáka.

2. čtení: Žid 12,18-19.22-24a

Evangelium:  Lk 14,1.7-14

Na  slovo bohoslužby   k 22. neděli v mezidobí navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem 179:  KŘESŤANSKÁ POKORA-viz.

Zobrazeno 290×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio