Témata k nedělní a sváteční liturgii

KDO ROZSÉVÁ POŽEHNANĚ, POŽEHNANĚ BUDE TAKÉ SKLÍZET - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – SVÁTEK SV. VAVŘINCE , MUČEDNÍKA – STŘEDA 10.8.2022

Kdo rozsévá skoupě, skoupě bude také sklízet, a kdo rozsévá požehnaně, požehnaně bude také sklízet. Každý ať dá podle toho, jak se sám u sebe rozhodl, ne s těžkým srdcem a proti své vůli, protože Bůh miluje radostného dárce. A Bůh je dosti mocný, aby vás hojně zahrnul svými dary, takže pak budete mít vždycky a ve všem dostatek, že stačíte i na to, abyste dělali mnoho dobrých skutků. Stojí to v Písmu: `Hojně rozdává chudým, jeho štědrost potrvá navždy'. A ten, který poskytuje rozsévači semeno a chléb k jídlu, poskytne a rozmnoží i vám osivo a dá vzrůst plodům vaší štědrosti.Z prvního čtení    (2 Kor 9,6-10).  

Apoštol Pavel povzbuzuje bohatší korintské, aby následovali Spasitelův příklad a pomohli chudšímu sboru v Jeruzalémě.  Z listu čteme známá slova o zákonu žně, setby a sklizně. Z něho pramení princip: kdo má víc, dej tomu, kdo má méně. Pavel učí o požehnáních, jež získávají ti, kteří s radostí dávají chudým.  Nejde mu tedy jen o konkrétní pomoc, ale hlavně o vnitřní duchovní proměnu křesťanů, kteří svým životem budou napodobovat štědrost a velkorysost Boží. Bůh miluje toho, kdo dává rád a dá vzrůst plodům jejich  štědrosti.

Z evangelia (Jan 12,24-26 ): Ježíš řekl svým učedníkům: „Amen, amen, pravím vám: Jestliže pšeničné zrno nepadne do země a neodumře, zůstane samo; odumře-li však, přinese hojný užitek. Kdo má svůj život rád, ztratí ho; kdo však svůj život na tomto světě nenávidí, uchová si ho pro život věčný. Jestliže mi kdo chce sloužit, ať mě následuje; a kde jsem já, tam bude i můj služebník. Jestliže mi kdo slouží, Otec ho zahrne poctou.“

Dnes slavíme svatého Vavřince, arcijáhena – mučedníka. Ještě před svou mučednickou smrtí rozdal Vavřinec chu­dobným lidem, o které se staral, všechny církevní peníze a cennosti. Když 10.8. 58 římští pohané po něm chtěli, aby jim církevní bohatství vydal, přivedl ty chudobné, kterým pomáhal, jako pravý poklad Kris­tovy Církve. Byl za to krutě mučen a upálen na kovovém roštu.  Prosme dnes za ty, kdo zápasí se životem a jsou závislí na pomoci druhých. 

Odkaz  na  liturgické texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova  na středu 10.8.2022 

1. čtení:  2 Kor 9,6-10

Žalmy: 112,1-2.5-6.7-8.9 , odpověď: Blaze muži, který se slitovává a půjčuje.

Evangelium:  Jan 12,24-26

Zobrazeno 347×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio