Témata k nedělní a sváteční liturgii

MUSÍTE VYTRVALE ČEKAT, AŽ PŘIJDE NÁŠ PÁN JEŽÍŠ KRISTUS. ON VÁM TAKÉ DÁ, ŽE VYTRVÁTE AŽ DO KONCE - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – ČTVRTEK PO 21. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 25.8.2022

Pavel, z Boží vůle povolaný za apoštola Ježíše Krista, a bratr Sosthenes členům církevní obce v Korintě, kteří byli posvěceni v Kristu Ježíši a povoláni do stavu svatých, a také všem, kteří kdekoli vzývají jméno Pána Ježíše Krista, Pána svého i našeho. Milost vám a pokoj od Boha, našeho Otce, a od Pána Ježíše Krista. Neustále za vás děkuji svému Bohu pro Boží milost, která vám byla dána v Kristu Ježíši. Neboť v něm jste v každém ohledu získali bohatství všeho druhu, jak v nauce, tak v poznání. Vždyť přece svědectví o Kristu bylo u vás jako pravé dokázáno, takže nejste pozadu v žádném Božím daru; jen ještě musíte vytrvale čekat, až přijde náš Pán Ježíš Kristus. On vám také dá, že vytrváte až do konce, takže budete bez úhony v onen den našeho Pána Ježíše Krista. Věrný je Bůh, a on vás povolal k tomu, abyste měli společenství s jeho Synem Ježíšem Kristem, naším Pánem!   Z prvního čtení    (1 Kor 1,1-9).

Pavel se v listě Korinťanům  představuje jako „apoštol“, tedy poslaný od Boha, který ho zvláštním způsobem vyvolil a povolal.Ve svém pozdravu, který stojí na počátku každého listu, Pavel ukazuje svou radost nad bohatstvím darů, které jim byly Hospodinem uděleny.   Pavel zmiňuje především dar slova a dar vědění. I když jsou však obdaření tolika dobry Boží milosti, rozhodně se nesmějí považovat za dokonalé. Naopak. V pokoře se musejí nahlížet jako poutníci zaměřeni k plnému zjevení Pánovy slávy. Z toho důvodu je také Pavel povzbuzuje, aby zůstali vytrvalí a pevní ve víře  přiočekávání druhého příchodu Ježíše Krista, jejich Pána.

Z  evangelia (Mt 24,42-51 ): Ježíš řekl svým učedníkům: „Bděte tedy, protože nevíte, který den váš Pán přijde. Uvažte tohle: Kdyby hospodář věděl, v kterou noční dobu přijde zloděj, jistě by byl vzhůru a nedovolil by mu prokopat se do domu. Proto i vy buďte připraveni, neboť Syn člověka přijde v hodinu, kdy se nenadějete. Kdo je tedy ten věrný a rozvážný služebník, kterého pán ustanovil nad svou čeledí, aby jim dával včas jídlo? Blaze tomu služebníkovi, kterého pán při svém příchodu najde, že to dělá. Amen, pravím vám: Ustanoví ho nad celým svým majetkem. Je-li však služebník špatný a myslí si: `Můj pán tak hned nepřijde' a začne tlouci své druhy ve službě a hoduje a popíjí s opilci, přijde pán toho služebníka v den, kdy to nečeká, a v hodinu, kterou netuší; ztrestá ho a odsoudí ho ke stejnému údělu s pokrytci. Tam bude pláč a skřípění zubů.“

Evangelista Matouš zde zaznamenává úryvek z části velké Ježíšovy řeči, jejímž záměrem bylo dodat křesťanům odvahu a sílu,  při zdolávání všech obtíží, které bude muset církev v budoucnu překonávat. Ježíš povzbuzuje učedníky k bdělosti, kterou se má vyznačovat očekávání návratu Páně. On zajistí, aby ve světě zavládla konečná Boží spravedlnost.  Že jeho návrat nastane, je nepochybné, nejistý je však okamžik, kdy k tomuto příchodu dojde.

Odkaz  na  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova  na čtvrtek25.8.2022

1. čtení: 1 Kor 1,1-9

 Žalmy: Žl 145,2-3.4-5.6-7,   odpověď: Budu velebit tvé jméno, můj Bože, králi.

Evangelium:   Mt 24,42-51 

Zobrazeno 250×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio