Témata k nedělní a sváteční liturgii

TY, KTEŘÍ JSOU VE SVĚTĚ BEZMOCNÍ, VYVOLIL SI BŮH, ABY ZAHANBIL MOCNÉ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PAMÁTKA SV. MONIKY - SOBOTA 27.8.2022

Jen se podívejte, bratři, komu se u vás dostalo povolání! Není tu mnoho moudrých lidí podle lidských měřítek, ani mnoho mocných, ani mnoho urozených. A přece: ty, které svět pokládá za pošetilé, vyvolil si Bůh, aby zahanbil moudré, a ty, kteří jsou ve světě bezmocní, vyvolil si Bůh, aby zahanbil mocné, a ty, které svět má za neurozené a méněcenné, dokonce i ty, kteří nejsou vůbec nic, vyvolil si Bůh, aby zlomil moc těch, kteří jsou „něco“, aby se žádný smrtelník nemohl před Bohem vynášet. A od něho pochází to, že jste spojeni s Kristem Ježíšem. Jeho nám Bůh poslal jako dárce moudrosti, spravedlnosti, posvěcení a vykoupení. Tak se splnilo, co je v Písmu: `Kdo se chlubí, ať se chlubí v Pánu.'  Z prvního čtení    (1 Kor 1,26-31).

Mocný a silný Bůh - stvořitel celého vesmíru, nepotřeboval pro svou misi k lidem lidskou sílu, svaly, moudrost, chytráctví. Jako své apoštoly – učedníky a pokračovatele si Ježíš povolal „obyčejné“ lidi. On sám,  Pán vesmíru, se narodil v chlévě. Chodil pěšky. Mnohdy neměl kde hlavu složit.  A jeho triumfální vjezd do Jeruzaléma se neuskutečnil na římském obrněném voze, nýbrž na oslu! Nepřicházel s mocí zbraní, nýbrž s bezmocí své lásky. Působil hlavně mezi „obyčejnými“ lidmi. Nedělal rozdíly. Nepotřeboval „mít kontakty“, vliv a sílu mocných. Jejich lidská moc byla totiž naprosto směšná v porovnání s Jeho mocí božskou.

Z  evangelia (Mt 25,14-30): Ježíš řekl svým učedníkům toto podobenství: „Jeden člověk se chystal na cesty: zavolal si služebníky a svěřil jim svůj majetek. Jednomu dal pět hřiven, druhému dvě a třetímu jednu, každému podle jeho schopností, a odcestoval. Ten, který dostal pět hřiven, hned šel, podnikavě jich využil a vyzískal pět dalších. Stejně i ten, který dostal dvě, vyzískal dvě další. Ale ten, který dostal jednu, šel, vykopal v zemi jámu a peníze svého pána ukryl. Po delší době se pán těch služebníků vrátil a dal se s nimi do účtování. Přistoupil ten, který dostal pět hřiven, přinesl s sebou pět dalších a řekl: `Pane, pět hřiven jsi mi svěřil, hle – dalších pět jsem vydělal.' Pán mu řekl: `Správně, služebníku dobrý a věrný. Málo jsi spravoval věrně, mnoho ti svěřím. Pojď se radovat se svým pánem.' Přistoupil i ten, který dostal dvě hřivny, a řekl: `Pane, dvě hřivny jsi mi svěřil, hle – další dvě jsem vydělal.' Pán mu řekl: `Správně, služebníku dobrý a věrný. Málo jsi spravoval věrně, mnoho ti svěřím. Pojď se radovat se svým pánem.' Přistoupil pak i ten, který dostal jednu hřivnu, a řekl: `Pane, vím, že jsi tvrdý člověk; sklízíš, kde jsi nesel, a sbíráš, kde jsi nerozsypal: Měl jsem strach, a proto jsem šel a tvou hřivnu ukryl v zemi. Tady máš, co ti patří.' Pán mu odpověděl: `Služebníku špatný a líný! Věděl jsi, že sklízím, kde jsem nesel, a sbírám, kde jsem nerozsypal? Měl jsi tedy moje peníze uložit u směnárníků a já bych si při návratu vyzvedl i s úrokem, co je moje. Vezměte mu tu hřivnu a dejte tomu, který má deset hřiven. Neboť každému, kdo má, bude dáno a bude mít nadbytek. Kdo nemá, tomu bude vzato i to, co má. 

Bohem  jsme byli obdarováni různými dary a talenty , které máme co nejlépe využívat. Také k tomu, aby se Pánova žeň rozmnožila. Z mnoha důvodů se nám nedaří přinášet úrodu hodnou toho, co do nás Bůh vložil a svěřil. Podobenství je povzbuzením k tomu, abychom dobře používali svých schopností. Pán nám svěřuje starost o své království a očekává, že jsme použili bohatství, které nám dal. Úryvek z Písma by v nás měl probudit hlubokou vděčnost za velké dary, které jsme jako lidé od něj dostali, zvlášť za ty své, osobní, které máme k vlastnímu růstu a k prospěchu druhých. Dnes slavíme památku svaté Moniky, zbožné křesťanské matky, která dary získané od Boha dokázala vložit do dlouholeté a velmi bolestné výchovy svého syna, který  v mládí žil nevázaným životem a svou zkažeností svou matku velmi zarmucoval. To se jí nakonec podařilo, syn se obrátil, byl vysvěcen za kněze, biskupa a posléze dospěl až ke svatosti jako svatý Augustýn. 

1. čtení:   1 Kor 1,26-31

Žalmy: Žl 33,12-13.18-19.20-21,   odpověď: Blaze lidu, který si Hospodin vyvolil za svůj majetek.

Evangelium:  Mt 25,14-30

Zobrazeno 496×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio