Témata k nedělní a sváteční liturgii

HOSPODIN SE SPRAVEDLIVÝMI SE DŮVĚRNĚ STÝKÁ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PONDĚLÍ PO 25. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 19.9.2022

Můj synu, neodpírej prokázat dobrodiní, když je v tvé moci ho poskytnout. Neříkej bližnímu: „Teď jdi, pak přijď, až zítra ti dám“, když můžeš dát ihned. Nechystej zlo proti bližnímu, když s tebou v důvěře žije. S nikým se nehádej bez příčiny, když ti neudělal nic zlého. Nezáviď násilníkovi, žádný z jeho mravů nenásleduj, neboť zvrhlého člověka si Hospodin oškliví, ale se spravedlivými se důvěrně stýká. Na dům zločince vrhá Hospodin kletbu, příbytku spravedlivých však žehná. Rouhačům odplatí podle zásluhy, zato pokorným daruje přízeň. Moudří dosáhnou pocty, hlupáci však sklidí jen hanbu.Z prvního čtení  (Př 3,27-35).

Pasáž, kterou před nás klade dnešní první čtení, hovoří o vztazích k bližním. Člověk nemá bližnímu upírat to, čím mu může prospět  ihned. Člověk nesmí chystat zlo, přít se, závidět, následovat zvrhlíka. Pokud se učedník Kristův bude držet těchto a mnoha dalších moudrých rad z knihy Přísloví, brzy  se přesvědčí, že sám žije v důvěrně přátelském vztahu  s Hospodinem a dosáhne na mnohá z jeho štědrých  darů.

Z  evangelia (Lk 8,16-18): Ježíš řekl zástupům: „Nikdo nerozsvítí svítilnu a nepřikryje ji nádobou ani ji nedá pod postel, ale postaví ji na podstavec, aby ti, kdo vcházejí, dobře viděli. Nic totiž není skryto, co nebude zjeveno, a nic není utajeno, co by se nepoznalo a nevyšlo najevo. Dávejte tedy pozor, ať dobře posloucháte! Neboť kdo má, tomu bude dáno, ale kdo nemá, tomu bude vzato i to, co myslí, že má.“

Evangelium nás ujišťuje, že každý náš čin, naše řeč, naše nenápadná gesta, naše sebeovládání a trpělivá tolerance mají velkou hodnotu a upevňují důvěru v Boží přítomnost mezi námi.Tím, že projevujeme laskavost, ohleduplnost nebo poděkování, jednáme jako rozžaté lampy. Ježíš hovoří o povinnosti svých učedníků vyzařovat, vydávat a rozdávat světlo. Hovoří o nutnosti zažehnout svítilnu. Učedník Kristův nikoho neosvěcuje vlastním světlem, protože pravé světlo přichází od Pána Ježíše Krista. Učedník může druhé osvěcovat jedině tehdy, je-li v něm jako ve svítilně přítomen Kristus a jeho slovo. 

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na pondělí 19.9.2022.

1. čtení: Př 3,27-35

Žalmy: Žl 15,2-3ab.3cd-4ab. , odpověď: Spravedlivý bude, Pane, přebývat na tvé svaté hoře.

Evangelium: Lk 8,16-18 

Zobrazeno 191×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio