Témata k nedělní a sváteční liturgii

JAK TO, ŽE VIDÍŠ TŘÍSKU V OKU SVÉHO BRATRA, ALE TRÁM VE VLASTNÍM OKU NEPOZORUJEŠ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PÁTEK PO 23. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 9.9.2022

Bratři! Že hlásám evangelium, tím se chlubit nemohu; to je mi uloženo jako povinnost, a běda, kdybych ho nehlásal. Odměnu bych mohl čekat, kdybych to dělal z vlastního popudu. Když to však dělám proto, že to mám nařízeno, plním jen úkol, který mi byl svěřen. Jaká je tedy moje odměna? To, že hlásám evangelium, a nic za to nechci, takže se vzdávám práva, které mi evangelium poskytuje. Jsem nezávislý na všech, a přece jsem udělal ze sebe služebníka všech, abych tak získal tím větší počet lidí. Pro všechny jsem se stal vším, abych stůj co stůj zachránil aspoň některé. A to všechno dělám proto, abych zároveň s nimi získal podíl v dobrech evangelia. Nevíte, že při běhu na závodišti sice všichni závodníci běží, ale cenu že získá jenom jeden? Běžte tak, abyste jí dosáhli! Kdo se však chce zúčastnit nějakého závodu, zachovává ve všem zdrženlivost. Oni to dělají, aby získali věnec pomíjející, ale my věnec nepomíjející!  Z prvního čtení    (1 Kor 9).

Pavel se svobodně rozhodl vstoupit do Kristových služeb, a tak se jako služebník nemůže vyhýbat plnění uložených úkolů. Velmi dobře ví, že jedná v závislosti na Pánově příkazu, a proto se nikdy nemůže bouřit, když pracuje na Pánově vinici. Je si jasně vědom toho, že je vystaven Božímu hodnocení. Jedinou odměnou je mu to, že hlásá zdarma evangelium, které mu bylo zdarma svěřeno. Pavel se plně odevzdává, vydává všecky své síly, aby naplnil svou povinnost.

Z  evangelia (Lk 6,39-42): Ježíš pověděl učedníkům toto přirovnání: „Může slepý vést slepého? Nespadnou oba do jámy? Není žák nad učitele; když se dokonale vyučí, bude jako jeho učitel. Jak to, že vidíš třísku v oku svého bratra, ale trám ve vlastním oku nepozoruješ? Jak můžeš říkat svému bratru: `Bratře, dovol, ať ti vyndám z oka třísku', a sám nevidíš ve svém oku trám? Pokrytče! Napřed vyndej ze svého oka trám, a teprve potom budeš dobře vidět, abys mohl vyndat třísku z oka svého bratra.“

Základní záměr , který zde Ježíš sleduje, spočívá v tom, že chce ve svých učednicích probudit zdravé postoje vzhledem k praktickým  otázkám společného soužití. V tomto úryvku se učíme pokoře a upřímnosti. Pokoru lze nalézt v přijímání našich chyb a v připravenosti učit se od druhých. Upřímnost můžeme spatřovat v tom, že si moc nevšímáme chyb druhých a neodsuzujeme je. Absence pokory a upřímnosti může vést k tomu, že budeme označeni za pokrytce. Velmi často soudíme druhé, a přitom si nepřiznáváme vlastní chyby a potřebu Božího milosrdenství. Bystře pozorujeme a sledujeme chyby druhých. Rádi řídíme druhé lidi a opravujeme je. Dává nám to pocit důležitosti. Tolik našich hovorů se zvrhává v kritiku veřejně známých osob a našich blízkých.

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na pátek 9.9.2022.

1. čtení: 1 Kor 9,16-19.22b-27

Žalmy: Žl 84,3.4.5-6a+8a.12,   odpověď: Jak milý je tvůj příbytek, Hospodine zástupů!

Evangelium: Lk 6,39-42

Zobrazeno 253×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio