Témata k nedělní a sváteční liturgii

KAŽDÉMU Z NÁS BYLY UDĚLENY DUCHOVNÍ DARY V TAKOVÉ MÍŘE, V JAKÉ JE CHTĚL KRISTUS DÁT - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – SVÁTEK SV. MATOUŠE, APOŠTOLA A EVANGELISTY STŘEDA 21.9.2022

Bratři! Povzbuzuji vás já, vězněný pro Pána: Žijte způsobem hodným toho povolání, které jste dostali: buďte přitom všestranně pokorní, mírní a trpěliví; snášejte se navzájem v lásce a horlivě se snažte zachovávat jednotu ve smýšlení, spojeni poutem pokoje. Jen jedno je ono tajemné tělo, jen jeden Duch a stejně tak jen jedno vytoužené dobro, ke kterému jste byli povoláni. Jeden Pán, jedna víra, jeden křest. Jeden Bůh a Otec všech, který je nade všemi, proniká všecky a je ve všech. Ale každému z nás byly uděleny duchovní dary v takové míře, v jaké je chtěl Kristus dát. Tak určil jedny za apoštoly, jiné za kazatele mluvící pod vlivem vnuknutí, jiné za misionáře, jiné pak za pastýře a učitele, aby připravili křesťany k úkolům, které mají plnit, aby Kristovo tělo dělalo pokroky, dokud nedojdeme všichni k jednotě ve víře a v poznání Božího Syna, k mužné zralosti, k onomu věku, kdy se na nás uskuteční Kristova plnost.Z prvního čtení  (Ef 4,1-7.11-13).

Jeden je Bůh a otec všech. Všech lidí na světě. Ne všech evangelíků, katolíků nebo pravoslavných. Dokonce ani ne všech křesťanů. Pavel píše, že skrze všechny působí a je ve všech ! My, křesťané pevně věříme a jsme o tom přesvědčeni – že tu pravou cestu, tu skutečnou Pravdu, nám Bůh naplno zjevil v tom jediném, v němž se snížil k  přítomnosti ve světě – v Ježíši Kristu. My věříme, že Ježíš Nazaretský byl Kristus – Mesiáš, Spasitel.Ne všichni lidé ho ale slyšeli, zdaleka ne všichni ho dokáží slyšet i dnes. Pavel nás nabádá, abychom byli  jednotní, i když se lišíme, i když jsme každý jiný a máme plnit jiné úkoly. Abychom byli jednotní v Duchu svatém, svázáni svazkem Božího pokoje a lásky.

Z  evangelia (Mt 9,9-13): Když Ježíš šel ze svého města, uviděl v celnici sedět člověka, který se jmenoval Matouš. A řekl mu: „Pojď za mnou!“ On vstal a šel za ním. Když byl Ježíš u stolu v jeho domě, přišlo mnoho celníků a hříšníků a zaujali místo u stolu s ním a s jeho učedníky. Když to viděli farizeové, řekli jeho učedníkům: „Proč váš Mistr jí s celníky a hříšníky?“ On to zaslechl a řekl: „Lékaře nepotřebují zdraví, ale nemocní. Jděte a naučte se, co znamená: ‘Milosrdenství chci, a ne oběť.’ Nepřišel jsem totiž povolat spravedlivé, ale hříšníky.“

Matouš byl výběrčím daní.  Jeho povolání ho předurčovalo k zavržení tehdejší společností. Měl na starosti peníze, které byly považovány za nečisté, protože pocházely od lidí vzdálených lidu Božímu. Navíc kolaboroval s cizí okupační mocí. Celníci prostě patřili do špatné společnosti. O nich se hovoří jako o notorických hříšnících. Ježíš však nevylučuje nikoho z přátelství s ním. Odpověděl těm, kdo byli pohoršeni skutečností, že stoluje s nežádoucí společností, že lékaře nepotřebují zdraví, ale nemocní. Ona skutečná výzva evangelia tkví v tom, že Boží milost a milosrdenství se nabízí každému i hříšníkovi. Ježíšovo volání k následování je pro každého, je také pro člověka nezáviděníhodného společenského postavení. Matouš v dnešním textu hned a bez okolků odpovídá na Ježíšovo povolání tím, že vstane a jde za ním. Následovat Ježíše znamená měnit tento svět. Měnit jej k lepšímu – Ježíš to mnohokrát deklaroval, když mluvil o hledání Božího království – žít způsobem, který šíří ve světě život, lásku, naději a svobodu. A evangelista Matouš, jehož svátek dnes slavíme, to ve svém dalším životě potvrdil.

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na středu 21.9.2022.

1. čtení: Ef 4,1-7.11-13

Žalmy: Žl 19 , 2-3.4-5,   odpověď: Všude na zemi pronikl jejich hlas.

Evangelium: Mt 9,9-13

 

Zobrazeno 257×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio