Témata k nedělní a sváteční liturgii

MY VEDENI DUCHEM, OPŘENI O VÍRU OČEKÁVÁME VĚČNÝ ŽIVOT, V KTERÝ DOUFÁME - Z BOHOSLUŽBY SLOVA ÚTERÝ PO 28. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 11.10.2022

Bratři! To je ta svoboda, ke které nás osvobodil Kristus. Buďte v tom tedy pevní a nenechte se zase zapřáhnout do toho otrockého chomoutu. Podívejte se, já, Pavel, vám říkám: Budete-li přijímat obřízku, Kristus vám nic neprospěje. A znova to zdůrazňuji každému, kdo se dává obřezat, že je pak povinen plnit celý Zákon. Když hledáte ospravedlnění v Zákoně, nemáte už s Kristem co dělat, vypadli jste z milosti. Ale my vedeni Duchem, opřeni o víru očekáváme věčný život, v který doufáme. V křesťanství totiž nic neplatí, zdali jsi obřezán, nebo neobřezán, ale víra, která se projevuje láskou.Z prvního čtení  (Gal 5,1-6).

Hlavním námětem dnešního biblického úryvku je svoboda, kterou nabízí Kristus. Pravá svoboda znamená následovat Ducha Kristova a jeho prostřednictvím i otevřít novou cestu, nepodléhající už povinnostem plynoucích z dodržování přísných židovských obřadů a obřízce, ale vedoucí do života svobodného, založeného na víře, která se projevuje láskou. Pouze v Kristu, který nás osvobodil, abychom zůstali svobodní, nabývá Zákon pravého významu. 

Z  evangelia (Lk 11,37-41):Jeden farizeus pozval Ježíše k jídlu. Přišel tedy a zaujal místo u stolu. Farizeus se podivil, když viděl, že se před jídlem napřed neumyl. Pán mu však řekl: „Ano, vy farizeové, vnějšek číše a talíře očišťujete, ale vaše nitro je plné loupeže a špatnosti. Pošetilci! Copak ten, který stvořil vnějšek, nestvořil také vnitřek? Raději dejte to, co je v mísách, jako almužnu, a pak vám bude všechno čisté.“

Ježíš se v domě, kam byl pozván, chová krajně svobodně, když odmítá pohoršení nad tím, že  nedodržel jeden z četných farizejských předpisů o čistotě, a aniž by se ospravedlňoval, napadá formalismus a domýšlivost těch, kteří se považují za spravedlivé proto, že přesně předpisy dodržují. A sám přechází přímo ke kritice kvality nečistých a zlých projevů , vycházejících  z jejich nitra a člověka nejvíce poskvrňují.

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na úterý 11.10.2022.

1. čtení: Gal 5,1-6

Žalmy: Žl 119,41.43.44.45.47.48,  odpověď: Ať se mi dostane tvého slitování, Hospodine!

Evangelium: Lk 11,37-41

Zobrazeno 232×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio