Témata k nedělní a sváteční liturgii

NAPODOBUJTE BOHA JAKO JEHO MILOVANÉ DĚTI A ŽIJTE V LÁSCE, JAKO I KRISTUS MILOVAL NÁS - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PONDĚLÍ PO 30. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 24.10.2022

Bratři! Buďte k sobě navzájem dobří, milosrdní a jeden druhému odpouštějte, jak i Bůh odpustil vám pro Kristovy zásluhy. Ano, napodobujte Boha jako jeho milované děti a žijte v lásce, jako i Kristus miloval nás a zcela vydal sebe za nás jako dar v oběť, vůni Bohu velmi příjemnou. Pokud jde o smilství a nečistotu vůbec nebo chamtivost, ani jejich jména ať se u vás nevyslovují, jak se sluší na věřící. Stejně tak pokud jde o nestydatost, nevázané řeči nebo neslušné vtipy – to se přece nepatří – ale spíše díkůvzdání. Toho si totiž buďte dobře vědomi, že žádný smilník ani nečistý ani chamtivý – to je modloslužebník – nemá podíl v království Kristově a Božím. Nedejte se od nikoho svést prázdnými řečmi, protože pro ty věci přichází Boží hněv na neposlušné lidi. Proto s nimi nic nemějte. Byli jste kdysi ovšem tmou, ale teď jste světlem v Pánu. Žijte jako děti světla.Z prvního čtení(Ef 4,32-5,8). 

Apoštol Pavel učí křesťany, aby jejich vztahy a postoje byly naplněny dobrotou, milosrdenstvím a vzájemným odpouštěním. Vyzývá je, aby jednali tak, jak jedná Bůh. Tím, že se stali adoptivními dětmi Božími, mají žít podle  příkladu Ježíše. Nový život v Kristu znamená nutnost opustit návyky a sklony, které se neslučují s láskou. Zde Pavel vypočítává řadu skutků, jako jsou projevy nespořádaného vztahu k sexuálnímu životu a k majetku, chamtivosti a dalších nežádoucích návyků, které jsou důvodem Božího odsouzení. 

Z  evangelia (Lk 13,10-17)Ježíš učil v sobotu v jedné synagoze. Právě tam byla žena už osmnáct let posedlá duchem způsobujícím nemoc: byla celá ohnutá a vůbec se nemohla napřímit. Jakmile ji Ježíš uviděl, zavolal ji k sobě a řekl jí: „Ženo, jsi zbavena své nemoci“; a vložil na ni ruce. Okamžitě se narovnala a velebila Boha. Představený synagogy však těžce nesl, že Ježíš uzdravuje v sobotu; řekl zástupu: „Je šest dní, kdy se má pracovat. V ty dny tedy přicházejte a nechávejte se uzdravovat, a ne v den sobotní!“ Pán mu však odpověděl: „Pokrytci! Neodvazuje každý z vás v sobotu svého býka nebo osla od žlabu a nevede ho napojit? A tato žena je přece Abrahámova dcera a satan ji měl spoutanou plných osmnáct let; ta neměla být osvobozena od toho pouta v den sobotní?“ Těmito slovy byli všichni jeho protivníci zahanbeni, ale celý zástup se radoval nad všemi podivuhodnými činy, které on dělal.

K zázraku uzdravení  ženy s pokřivenou páteří Ježíšem, který v evangeliu popisuje Lukáš, došlo v sobotu, což vyvolalo odpor představeného synagogy. Zákon o sobotě  po návratu Židů z vyhnanství  stále ještě byl stěžejním bodem židovského náboženství. Nyní však už pozbyl svou původní motivaci z té doby, kdy byla sobota posvátným časem vyhrazeným ke styku s Bohem.  K zákazu vykonávat veškerou práci, od něhož se směl člověk odchýlit jenom kvůli přežití, předpisy židovských rabínů   přidaly i takové činnosti , jako je uzdravovat. Svým bohulibým zázrakem Ježíš všem ukazuje, že i sobota má sloužit životu. Pro toho, kdo miluje Boha, se nevykonání dobra rovná konání zla.

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na pondělí 24.10.2022.

1. čtení: Ef 4,32-5,8

Žalmy: Žl 1,1-2.3.4+6,  odpověď: Napodobujme Boha jako jeho milované děti.

Evangelium: Lk 13,10-17

 

Zobrazeno 217×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio