Témata k nedělní a sváteční liturgii

SVATÁ PÍSMA TĚ MOHOU NAUČIT MOUDROSTI, ABYS DOSÁHL SPÁSY VÍROU V KRISTA JEŽÍŠE - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – 29. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 16.10.2022

15. 10. 2022 19:43

Amalečané přitáhli a bojovali s Izraelem v Refidim. Mojžíš řekl Jozuovi: „Vyber si muže a zítra vyjdi bojovat s Amalečany, já se zatím postavím na vrchol pahorku s Boží holí v ruce.“ Jozue vykonal, co mu rozkázal Mojžíš, a bojoval s Amalečany. Mojžíš, Árón a Chur však vystoupili na vrchol pahorku. Když Mojžíš měl zdvižené ruce, vítězili Izraelité. Když ruce spouštěl, vítězili Amalečané. Ruce Mojžíšovy se však unavily; vzali tedy kámen, položili pod něho a on se na něj posadil. Árón a Chur podpírali jeho ruce, každý z jedné strany, takže jeho ruce zůstaly pevné až do západu slunce. Jozue porazil ostřím meče Amalečany a jejich válečné sbory.Z prvního čtení  (Ex 17,8-13).

Vysvětlení textu prvního čtení je z historického hlediska poměrně obtížné. Postava Mojžíše s rozepjatými pažemi vede k představě, že prorok vytrvale prosí Boha  o pomoc v bitvě s nepřítelem, nebo že otevírá náruč k přijetí už poskytované Boží milosti k podpoře svého bojujícího lidu. Křesťané v popsaném postoji Mojžíše mohou už vidětpředobraz ukřižovaného Ježíše Krista, zjevený jako  jeden z mnoha příkladů existující  jednoty mezi Starým a Novým zákonem. Předobraz toho, co Bůh nejprve ve  Starém zákoně zjevil a v Novém později dovršil v osobě svého vtěleného Syna.

Ze druhého čtení  (2 Tim 3,14-4,2): Milovaný! Drž se toho, čemu ses naučil a co jsi přijal jako jisté. Víš přece, od koho ses tomu naučil! Od dětství znáš svatá Písma; ta tě mohou naučit moudrosti, abys dosáhl spásy vírou v Krista Ježíše. Všechno, co je v nich napsáno, je vdechnuto Bohem a hodí se k poučování, k usvědčování, k napravování a k výchově ve spravedlnosti. Tak je potom Boží člověk dokonalý, důkladně vyzbrojený pro každé dobré dílo. Zapřísahám tě před Bohem a před Kristem Ježíšem, který bude soudit živé i mrtvé, zapřísahám tě při jeho slavném příchodu a království: Hlásej slovo! Přicházej s ním ať je to vhod či nevhod, usvědčuj, zakazuj, povzbuzuj s všestrannou trpělivostí a znalostí nauky.

Před dvěma týdny při čtení z listu apoštola Pavla učedníku Timotejovi jsme slyšeli, jak je svědectví o Kristově životě a jeho  učení církví  výtečně hodnoceno. Je třeba jen trpělivě vyčkat a mít dostatek důvěry v Hospodinův  příslib konečné spásy, předávaný nám od těch dob učitelským úřadem církve jako poklad víry. Ten je obsažený v posvátné tradici církve a v Písmu svatém,  který apoštolové svěřili celé církvi, aby jí byl předáván z generace na generaci. V podobném duchu na Pavlův dopis navazuje i dnešní četba z jeho dalšího listu, v němž nalezneme odpověď na otázku proč, jak a k čemu byli autoři  knih Starého i Nového zákona při tvorbě svého díla Bohem inspirováni. 

Z  evangelia (Lk 18,1-8): Ježíš vypravoval svým učedníkům podobenství, že je třeba stále se modlit a neochabovat: „V jednom městě byl soudce, Boha se nebál a na lidi nedal. Byla v tom městě i vdova, chodila k němu a říkala: `Zastaň se mě proti mému odpůrci!' Ale on dlouhou dobu nechtěl. Potom si však řekl: `I když se Boha nebojím a na lidi nedám, přece se té vdovy zastanu, protože mě obtěžuje; jinak sem bude ustavičně chodit a mě trápit.'„ A Pán řekl: „Slyšte, co říká ten nespravedlivý soudce! A Bůh by se nezastal svých vyvolených, kteří k němu volají ve dne v noci, a nechal by je dlouho čekat? Říkám vám, že se jich rychle zastane! Ale nalezne Syn člověka na zemi víru, až přijde?“

V Lukášově evangeliu je zaznamenáno Ježíšem vyprávěné podobenství o soudci a vdově, které je současně pozváním k vytrvalé modlitbě. Na rozdíl od zde vzpomínaných nespravedlivých soudců se Bůh  vždy zastane svých vyvolených, kteří k němu vytrvale volají.Ježíš se ptá, nalezne-li při svém druhém příchodu u lidu dostatek víry. Ověřme si proto momentální úroveň a životnost víry naší. Jak? Modlitbou, čtením a nasloucháním  slovu Písma Starého i Nového zákona. Kdo přijímá církví střežený Poklad víry, má naději, že bude spolu s Kristem také vítězně oslaven. 

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na neděli 16.10.2022.

1. čtení: Ex 17,8-13

Žalmy: 121,1-2.3-4.5-6.7-8,  odpověď: Pomoc nám přijde od Hospodina, který učinil nebe i zemi.

2. čtení: 2 Tim 3,14-4,2

Evangelium: Lk 18,1-8

Na  slovo bohoslužby   29. neděle v mezidobí navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem 187:   „PÍSMO SVATÉ – KNIHA BOHA A ČLOVĚKA“ – viz

 

 

Zobrazeno 226×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio