Témata k nedělní a sváteční liturgii

Zákon byl naším vychovatelem pro Krista, abychom z víry došli ospravedlnění

Bratři! Písmo prohlásilo, že všichni jsou hříšníci. Tak se tedy vírou v Ježíše Krista dostává zaslíbení těm, kdo věří. Ale než přišla víra, byli jsme hlídáni Zákonem jako ve vězení, v očekávání víry, která se měla zjevit. Zákon byl naším vychovatelem pro Krista, abychom z víry došli ospravedlnění. Když však přišla víra, nejsme už pod vychovatelem. Vy všichni jste totiž Boží děti skrze víru v Ježíše Krista, vy všichni, pokřtění v Krista, oblékli jste se v Krista: už není Žid anebo Řek, už není otrok anebo člověk svobodný, už není muž anebo žena; všichni jste jeden v Kristu Ježíši. A když patříte Kristu, jste tedy Abrahámovo potomstvo a dědici podle zaslíbení.Z prvního čtení  (Gal 3,22-29).

Pavel  se snaží vysvětlit význam Zákona ve světle působení víry v Ježíše Krista. Zákon měl - říká zde - funkci přísného vychovatele. Zákon nás však nemůže spasit. Zákon nemůže ospravedlnit hříšníka. Naším jediným Spasitelem je Ježíš Kristus. Zákon není cestou spásy. Kristus i Pavel se stavějí proti zákonictví, ale nikdy proti Božímu zákonu jako takovému. Jedinou cestou spásy je Kristus. Zákon není zdrojem života, nedává život. Jediným zdrojem života je Kristus. Jestliže respektujeme jeho zjevenou vůli - jeho zákon - a dbáme na něj, udržuje nás při plném životě. Zákon nás nemůže očistit. Ukazuje nám, že jsme špinaví, hříšní, ale jedině Kristus nám může hříchy odpustit. Zákon nám nepomůže nést naše břemena. Nedává nám sílu k poslušnosti, nedodává novou energii a sílu k životu. To dělá jen Kristus.

Z  evangelia (Lk 11,27-28):Když Ježíš mluvil k zástupům, zvolala na něho jedna žena ze zástupu: „Blahoslavený život, který tě nosil, a prsy, které tě kojily!“ On však řekl: „Spíše jsou blahoslavení ti, kdo slyší Boží slovo a zachovávají ho.“

Co  chce ta volající žena říct? Možná to, že „ať jsi jakkoli dobrý nebo svatý, zásluhu má na tom především žena, která tě vychovala“. A Ježíš se možná usmívá, když jí odpovídá: „spíše jsou blahoslavení ti, kdo slyší Boží slovo a zachovávají ho.“ Kdo z nás lépe slyšel Boží slovo a dokonaleji ho zachovával než Panna Maria, Ježíšova matka? Její odpověď andělu Gabrielovi: „Ať se mi stane podle tvého slova“, umožňuje početí Ježíše, ztělesněného Božího slova.

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na sobotu 8.10.2022.

1. čtení: Gal 3,22-29

Žalmy: Žl 105,2-3.4-5.6-7,  odpověď: Hospodin pamatuje věčně na svoji smlouvu.

Evangelium: Lk 11,27-28

Zobrazeno 243×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio