Témata k nedělní a sváteční liturgii

AŽ USLYŠÍTE O VÁLKÁCH A VZPOURÁCH, NEDĚSTE SE, NEBOŤ TO SE MUSÍ STÁT NAPŘED, ALE NEBUDE HNED KONEC - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PAMÁTKA SV. CECILIE - úterý 22.11.2022

Já, Jan, měl jsem vidění, a hle – bílý oblak a na oblaku sedí někdo podobný Synu člověka. Na hlavě měl zlatý věnec a v ruce ostrý srp. Potom vyšel z chrámu jiný anděl a silným hlasem volal na toho, který seděl na oblaku: „Dej se do práce svým srpem a žni! Přišla totiž hodina žně, obilí na zemi je úplně zralé.“ A tehdy ten, který seděl na oblaku, pustil se na zemi do práce svým srpem, a země byla požata. Pak vyšel z chrámu v nebi ještě jiný anděl a také měl ostrý srp. Další anděl vyšel od oltáře, ten, který má moc nad ohněm, a zavolal silným hlasem na toho, který držel ostrý srp: „Dej se do práce svým ostrým srpem a uřež hrozny z pozemské vinice, protože bobule na ní jsou už úplně zralé.“ Pustil se tedy anděl svým srpem do práce na zemi, uřezal hrozny z pozemské vinice a naházel je do velkého lisu Božího hněvu. Lisovalo se mimo město a z lisu tekla krev a sahala koním až po uzdu na vzdálenost tisíc šest set honů. Z prvního čtení  (Zj 14,14-20 ).

V dnešním úryvku  z Janovy knihy Zjevení nacházíme několik symbolů, jejichž výklad  nám umožňuje pochopit poselství tohoto čtení. Symbol „oblaku“ znamená Boží zjevení. V tomto případě  se objevuje Syn člověka , aby vyřkl soud a nabídl spásu. Dva symboly:  „žně a vinobraní“ chtějí zobrazit soud, který Ježíš přichází a přijde nad lidstvem vynést. Jde o zahájený soud spásy, která je darem Spasitele.  Ti , kdo budou spásu odmítat, budou od Boha odděleni, protože se zřekli jeho milosrdenství.

evangelia (Lk 21,5-11 ): Když někteří mluvili o chrámu, jakými krásnými kameny a pamětními dary je ozdoben, řekl Ježíš: „Přijdou dny, kdy z toho, co vidíte, nezůstane kámen na kameni, všechno bude rozbořeno.“ Zeptali se ho: „Mistře, kdypak se to stane? A jaké bude znamení, že to už nastává?“ Odpověděl: „Dejte si pozor, abyste se nenechali svést! Mnozí lidé totiž přijdou pod mým jménem a budou říkat: `Já jsem to!' a `Ten čas je tady!' Nechoďte za nimi! Až pak uslyšíte o válkách a vzpourách, neděste se, neboť to se musí stát napřed, ale nebude hned konec.“ Potom jim řekl: „Povstane národ proti národu a království proti království, budou velká zemětřesení, na různých místech hlad a mor, hrozné úkazy a velká znamení na nebi.“

Ježíšovi posluchači by rádi věděli, jaká znamení konce světa mají vyhlížet. Načasování konce je však Boží tajemství. I v našem století kolem sebe vidíme věci, které nám připomínají znamení, o kterých Ježíš hovořil, on nás však varuje, abychom nevěřili těm, kteří tvrdí, že konec je blízko. Pane Ježíši, pečuješ o celý svět. Lidské dějiny vypadají jako nekonečná řada neštěstí a katastrof, ale ty pracuješ na tom, aby jednou skončily závěrečným triumfem. Dej mi odvahu a energii, abych se na konci mé cesty životem mohl s tebou radovat.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na úterý  22.11.2022.

1. čtení: Zj 14,14-20

Žalmy: Žl 96,10.11-12.13,  odpověď: Hospodin přichází řídit zemi.

Evangelium: Lk 21,5-11

Zobrazeno 199×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio