Témata k nedělní a sváteční liturgii

BOŽÍ KRÁLOVSTVÍ JE BLÍZKO - Z BOHOSLUŽBY SLOVA PÁTEK PO 34. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 25.11.2022

Já, Jan, viděl jsem anděla sestupujícího z nebe: v ruce držel klíč od propasti a velký řetěz. Popadl draka, toho starého hada, to je ďábla čili satana, spoutal ho na tisíc let, svrhl do propasti, zavřel ji a svrchu zapečetil, aby už přestal svádět národy, pokud se nedovrší tisíc let. Potom musí být na krátký čas rozvázán. A viděl jsem trůny i ty, kteří se na ně posadili a jimž bylo dáno právo vykonat soud, a také duše těch, kteří byli popraveni pro Ježíšovo svědectví a pro Boží slovo, a ty, kteří se neklaněli šelmě a jejímu obrazu a nepřijali její znamení na čelo nebo na ruku: ti ožili a ujali se vlády s Kristem na tisíc let. Pak jsem uviděl velký bělostný trůn a toho, který na něm seděl. Před jeho tváří prchla země i nebesa, a nezůstala po nich stopa. A viděl jsem mrtvé, velké i malé, jak stojí před trůnem, a byly otevřeny knihy. Také jiná kniha, kniha života, byla otevřena. A ti mrtví byli souzeni podle toho, co v těch knihách stálo, podle svých skutků. Moře vydalo mrtvé, kteří byli v něm, i Smrt a Podsvětí vydaly svoje mrtvé a každý byl souzen podle svých skutků. Pak byly Smrt a Podsvětí vhozeny do ohnivého močálu. To je druhá smrt: ohnivý močál. O kom se zjistilo, že není zapsán v knize života, byl vhozen do ohnivého močálu. Potom jsem viděl nová nebesa a a novou zemi – dřívější nebesa a dřívější země zmizely, ani moře už není. A uviděl jsem svaté město, nový Jeruzalém, jak sestupuje z nebe od Boha; bylo vystrojeno jako nevěsta okrášlená pro svého ženicha. Z prvního čtení  (Zj 20,1-4.11-21,2).

Námětem dnešního  čtení  z knihy Zjevení  je vidina  nového  stvoření, jež přinese všem věřícím život nový a plný radosti. Vyhnou se  druhé smrti , která bude krutým údělem těch, kteří nejsou zapsáni v „knize života“.  Boží vítězství nad silami zla je jisté.  Bůh zná naše skutky a ve své Boží moudrosti  a milosrdenství je zváží. Závěrečná   perspektiva  je pozitivní: na konci dějin už smrt nebude mít žádnou moc nad těmi, kteří následovali Beránka po jeho velikonoční cestě  do jeho svatého města. Ti budou přijati k plnému a věčnému spojení s Bohem.

evangelia (Lk 21,29-33 ): Ježíš pověděl svým učedníkům toto přirovnání: „Podívejte se na fíkovník a všechny ostatní stromy: když vidíte, že už pučí, sami poznáváte, že léto je blízko. Stejně tak, až uvidíte, že se to děje, poznáte, že Boží království je blízko. Amen, pravím vám: Toto pokolení nepomine, dokud se všechno nestane. Nebe a země pominou, ale má slova nepominou.“

Současný svět jednou pomine, ale Ježíšova slova pravdy, lásky a života nepominou, budou stále platná. Jeho slova reprezentují vizi božského života. Boží království je blízko, již je mezi námi.  Autoři dnešního Božího slova zde mají proto v úmyslu představit  nejen jeho začátek, ale  šíření a  růst  až do jeho poslední fáze. 

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na pátek  25.11.2022.

1. čtení: Zj 20,1-4.11-21,2

Žalmy: Žl 84,3.4.5-6a+8,  odpověď: Hle, Boží stan mezi lidmi!

Evangelium: Lk 21,29-33

Zobrazeno 262×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio