Témata k nedělní a sváteční liturgii

CHUDÁ VDOVA DALA VÍC NEŽ VŠICHNI OSTATNÍ. TI DALI DAREM NĚCO ZE SVÉHO NADBYTKU, ONA VŠAK VŠECHNO ZE SVÉHO NEDOSTATKU - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PAMÁTKA ZASVĚCENÍ PANNY MARIE - pondělí 21.11.2022

Já, Jan, měl jsem vidění, a hle – na hoře Siónu stál Beránek a s ním bylo sto čtyřiačtyřicet tisíc těch, kdo mají na čele napsáno jeho jméno a jméno jeho Otce. Uslyšel jsem z nebe hlas jako hukot velikých vod nebo jako rachot silného hromu. Ten hlas, – který jsem slyšel, zněl, jako když zpěváci doprovázejí na citeru svůj zpěv. A zpívali před trůnem, před těmi čtyřmi bytostmi a před těmi starci novou píseň. Nikdo se nemohl té písni naučit než těch sto čtyřiačtyřicet tisíc vykoupených ze země. Ti následují Beránka, kamkoli jde. Byli vykoupeni z lidí jako prvotiny pro Boha a pro Beránka. Z jejich úst nevyšla lež. Jsou bez poskvrny. Z prvního čtení  (Zj 14,1-3.4b-5).

Hlavním obsahem sdělení evangelisty Jana je budoucnost rozrůstající se církve, do níž  člověk  vstupuje  s vírou. Je to společenství těch, kteří vzývají Ježíšovo jméno a mají v něm zdroj spásy. Zástupy lidí zachráněných, vykoupených a vyvolených skrze oběť Ježíše Krista, chválí Hospodina  a zpívají „novou píseň“ - velikonoční aleluja, které se proměňuje v aleluja věčné.

evangelia (Lk 21,1-4  ): Ježíš se rozhlédl a pozoroval, jak bohatí dávají do chrámové pokladnice své dary. Spatřil také jednu chudou vdovu, jak tam dala dvě drobné mince, a řekl: „Opravdu, to vám říkám: Tato chudá vdova dala víc než všichni ostatní. Ti všichni totiž dali darem něco ze svého nadbytku, ona však ze svého nedostatku dala všechno, co měla na živobytí.

Ježíš dává chudou vdovu jako příklad té, která složila celou svou naději v Hospodina. Dala mu všechno, co měla. Papež František při promluvě na toto evangelium řekl: „Tváří v tvář potřebám druhých jsme pozváni k tomu, abychom se vzdali nejen nadbytečných, ale i potřebných věcí. Jsme pozváni, abychom druhým věnovali potřebný čas, nejenom ten, který nám zbude. Jsme pozváni, abychom dali hned a bez podmínek něco ze svých schopností, a ne až poté, co jich použijeme k vlastním cílům.“

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na pondělí 21.11.2022.

1. čtení: Zj 14,1-3.4b-5

Žalmy: Žl 24,1-2.3-4ab.5-6,  odpověď: To je pokolení těch, kdo hledají tvou tvář, Hospodine!

Evangelium: Lk 21,1-4

Zobrazeno 144×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio