Témata k nedělní a sváteční liturgii

DEJTE SI POZOR, ABY VÁS DEN SOUDU NEZASTIHL ZNENADÁNÍ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA SOBOTA PO 34. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 26.11.2022

Anděl Páně ukázal mně, Janovi, řeku živé vody, jasnou jako křišťál, vytékající zpod trůnu Božího a Beránkova. Uprostřed náměstí po obou stranách řeky roste strom života a nese plody dvanáctkrát, měsíc co měsíc dává plody a listí z tohoto stromu slouží národům jako lék. Prokletí už nebude; bude tam stát trůn Boží a Beránkův; jeho služebníci se mu budou klanět, budou hledět na jeho tvář a jeho jméno ponesou na čele. A noc už vůbec nebude ani nebude třeba světla lampy nebo světla slunce: Pán Bůh je bude ozařovat a budou kralovat na věčné věky. Pak mi pravil: „Tato slova jsou spolehlivá a pravdivá. Pán, Bůh prorockých duchů, poslal svého anděla, aby ukázal svým služebníkům, co se musí brzy stát. Hle, přijdu brzo! Blaze tomu, kdo bude zachovávat prorocká slova této knihy!“  Z prvního čtení  (Zj 22,1-7).

Poslední vidění Janovo z knihy Zjevení jsou mimořádně srozumitelné a s blížícím se koncem knihy jsou stále jasnější. Prýští z nich radostná zvěst a perspektiva velkého štěstí před námi všemi. Světlem , které věřící potřebují je jejich Bůh. Lékem, který je pro ně nezbytný, je jejich Vykupitel. Kniha končí prorockou předpovědí:“Hle přijdu brzo“. Na naší cestě  ke konečnému blahoslavenství  jsme podpíráni vírou a živeni nadějí. Dokud se Pán nevrátí, abychom mohli  žít ve společenství s ním a ve věčném pokoji.

evangelia (Lk 21,34-36)Ježíš řekl svým učedníkům: „Dejte si pozor, aby vaše srdce nebyla zatížena nestřídmostí, opilstvím a pozemskými starostmi, aby vás den soudu nezastihl znenadání; přijde totiž jako léčka na všechny, kdo přebývají na celé zemi. Proto bděte a modlete se v každé době, abyste mohli všemu tomu, co se má stát, uniknout a obstát před Synem člověka.“

Uprostřed starostí každodenního života se „věčné pravdy“ mohou zdát nepodstatné nebo nereálné. Ježíš nám však připomíná, abychom se nenechali zatížit a zcela zaměstnat bezprostřední, konkrétní a zde a teď přítomnou částí reality. Věrnost evangeliu vyžaduje, abychom byli sami k sobě bdělí a měli sílu pevně odolávat svodům světa.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na sobotu 26.11.2022.

1. čtení: Zj 22,1-7

Žalmy: Žl 95,1-2.3-5.6-7,  odpověď: Maran atha! Přijď, Pane Ježíši!

Evangelium: Lk 21,34-36 

Zobrazeno 186×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio