Témata k nedělní a sváteční liturgii

VELIKÉ A PODIVUHODNÉ JSOU TVÉ SKUTKY, PANE, BOŽE VŠEVLÁDNÝ! - Z BOHOSLUŽBY SLOVA STŘEDA PO 34. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 23.11.2022

Já, Jan, viděl jsem na nebi další znamení, veliké a podivuhodné: sedm andělů se sedmi posledními ranami, kterými se dovrší Boží hněv. A viděl jsem něco jako průzračné moře smíšené s ohněm. U toho průzračného moře stáli ti, kdo zvítězili v boji se šelmou, s jejím obrazem a s číslem vyjadřujícím její jméno. Měli citery ke chvále Boží a zpívali píseň Mojžíše, Božího služebníka, a píseň Beránkovu: „Veliké a podivuhodné jsou tvé skutky, Pane, Bože vševládný! Spravedlivé a spolehlivé jsou tvé cesty, králi národů! Kdo by nevzdával, Pane, úctu a slávu tvému jménu? Vždyť ty jediný jsi svatý! Všechny národy přijdou a budou se před tebou klanět, neboť se ukázalo, že tvá rozhodnutí jsou spravedlivá.“  Z prvního čtení  (Zj 15,1-4).

Je zřejmé, že dnešní úryvek z Písma se vztahuje k egyptským ranám.  Zmiňuje , co  na počátku dějin spásy vykonal Bůh pro svůj  lid, když mu umožnil vyjít z Egypta, ze země otroctví a vstoupit do země zaslíbené, aby jej tam mohl uvést do společenství života s ním.  Protože je tento lid vykoupený, projevuje svou radost zpěvem. Boží dar spásy  se otevírá celému lidstvu. Bůh své dary nevyhrazuje pouze někomu, nabízí je nám všem.

evangelia (Lk 21,12-19): Ježíš řekl svým učedníkům: „Vztáhnou na vás ruce, budou vás pronásledovat, vydávat synagogám na soud a do vězení, budou vás předvádět před krále a vladaře pro mé jméno. To vám dá příležitost k svědectví. Vezměte si tedy k srdci toto: Nepřipravujte se předem, jak se hájit. Vždyť já vám dám výmluvnost i moudrost, které nedovedou odolat ani odporovat žádní vaši protivníci. Budete zrazováni i od vlastních rodičů a sourozenců, příbuzných a přátel, a některé z vás usmrtí. Budete pro jméno mé ode všech nenáviděni. Ale ani vlas z hlavy se vám neztratí. Trpělivostí zachráníte svou duši.“

Podobná pronásledování se odehrávají v mnoha částech světa. I dnes mnoho Ježíšových učedníků trpí nedostatkem svobody, v níž by mohli žít svou víru. Pro mnoho lidí  může být obtížné vyznávat svou víru otevřeně. Ježíš však nabízí jistotu, že jim bude oporou a bude je posilovat. Je důležité modlit se za církev a také za ty, jimž je zatěžko uvěřit v Boha lásky. Kdo vytrvá, zachrání svou duši.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na středu  23.11.2022.

1. čtení: Zj 15,1-4

Žalmy: Žl 98,1.2-3ab.7-8.9,  odpověď: Veliké a podivuhodné jsou tvé skutky, Pane, Bože vševládný!

Evangelium: Lk 21,12-19

Zobrazeno 189×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio