Témata k nedělní a sváteční liturgii

HLE, PÁN, HOSPODIN, PŘICHÁZÍ S MOCÍ. JAKO PASTÝŘ PASE SVÉ STÁDO - Z BOHOSLUŽBY SLOVA ÚTERÝ PO 2.NEDĚLI ADVENTNÍ 6.12.2022

Těšte, těšte můj národ - praví váš Bůh. Mluvte k srdci Jeruzaléma, volejte k němu, neboť je skončena jeho špatnost, odčiněna jeho nepravost, vzal z Hospodinovy ruky dvojnásob za všechny své hříchy. Hlas volá: "Na poušti připravte Hospodinovi cestu, v pustině urovnejte stezky našemu Bohu! Každé údolí ať se zvýší a každá hora a pahorek ať se sníží! Co je křivé, ať se napřímí, co je drsné, ať se narovná: Hospodinova velebnost se zjeví a každé tělo společně uzří, že mluvila Hospodinova ústa." Hlas praví: "Volej!" Řekl jsem: "Co mám volat?" Každé tělo je tráva a všechna jeho sláva jako polní květ. Uschne tráva a opadal květ, když jej ovanul Hospodinův dech. Ano, trávou je lid. Uschla tráva a opadal květ, slovo našeho Boha však trvá navěky. Vystup na vysokou horu, ty, který hlásáš pro Sión radostnou zvěst, pozdvihni mocně svůj hlas, ty, který hlásáš pro Jeruzalém radostnou zvěst! Pozdvihni svůj hlas a neboj se; řekni judským městům: "Hle, váš Bůh!" Hle, Pán, Hospodin, přichází s mocí, jeho rámě mu dává vládu. Hle, u sebe má svou mzdu a před sebou má svůj zisk. Jako pastýř pase své stádo, svým ramenem shromažďuje beránky, ve svém klínu je nese, březí ovce šetrně vede.Z prvního čtení  (Iz 40,1-11 ).

Bůh posílá proroka jako svého posla, aby přinesl jeho lidu radostnou zprávu. Babylonští vyhnanci se budou moci navrátit  do své vlasti, a to nikoliv s hanbou, ale vítězně a s velkým jásotem. Sám Hospodin bude kráčet v čele svého lidu jako vítězný vojevůdce a soucitný pastýř. Úkolem proroka a těch, kdo přijali jeho poselství, bude připravovat tento Pánův příchod, aby Boží lid, tak silně poznamenaný zkouškami, utrpením, zklamáním a nevěrností , dokázal přijmout zjevení Boží slávy.

Z evangelia (Mt 18,12-14): Ježíš řekl svým učedníkům: Co myslíte? Když má někdo sto ovcí a jedna z nich se zatoulá, nenechá těch devětadevadesát na horách a nepůjde hledat tu zatoulanou? A když se mu podaří ji nalézt, amen, pravím vám: má z ní větší radost než z těch devětadevadesáti, které se nezatoulaly. Stejně tak nechce váš nebeský Otec, aby zahynul jediný z těchto nepatrných.

V Matoušově evangeliu je podobenství o ztracené ovci nabídnuto učedníkům  k odpuštění všem jejich bližním. Ježíš nám  ukazuje jak je v církvi důležitá ochota společenství přijmout druhé a péče o ty, jejichž víra oslabuje. Společenství věřících se tedy má starat o ty, kteří jsou „nepatrní“, a ještě ve větší míře o ty, kdo jsou ztracení – o hříšníky.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na úterý 6.12.2022.

1. čtení: Iz 40,1-11

Žalmy:  Žl 961-2.3+10ac.11-13ab.13cd,  odpověď:  Hle, náš Bůh přijde s mocí.

Evangelium: Mt 18,12-14

Zobrazeno 180×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio