Témata k nedělní a sváteční liturgii

." Maria řekla: "Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova

Hospodin promluvil k Achazovi skrze proroka Izaiáše: "Vyžádej si znamení od Hospodina, svého Boha, ať hluboko v podsvětí, či nahoře na výšinách!" Achaz však řekl: "Nebudu žádat, nebudu pokoušet Hospodina." Tu pravil Izaiáš: "Slyšte tedy, Davidův dome! Nestačí vám omrzovat lidi, že omrzujete i mého Boha? Proto vám dá znamení sám Pán: Hle panna počne a porodí syna a dá mu jméno Emanuel to je `Bůh s námi'."

Prorok Izaiáš, vybídnut Hospodinem, marně  naléhá na judského krále, aby  se podle vlastního omezeného úsudku nepokoušel sám řešit závažné problémy blížícího se válečného konfliktu se sousedními státy, ale raději,  aby se spolehl na podporu mocného Hospodina. Král z nedostatku víry v Boha rady odmítá.  Na pozadí tehdejších poměrů se už více jak sedm století před narozením Krista zrodilo významné Izaiášovo proroctví o příchodu Mesiáše na svět.   Z prvního čtení  (Iz 7,10-14 ).

Z evangelia (Lk 1,26-38): Anděl Gabriel byl poslán od Boha do galilejského města, které se jmenuje Nazaret, k panně zasnoubené s mužem jménem Josef z Davidova rodu a ta panna se jmenovala Maria. Anděl k ní vešel a řekl: "Buď zdráva, milostiplná! Pán s tebou!" Když to slyšela, ulekla se a uvažovala, co má ten pozdrav znamenat. Anděl jí řekl: "Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš. Bude veliký a bude nazván Synem Nejvyššího. Pán Bůh mu dá trůn jeho předka Davida, bude kralovat nad Jakubovým rodem navěky a jeho království nebude mít konce." Maria řekla andělovi: "Jak se to stane? Vždyť muže nepoznávám." Anděl jí odpověděl: "Duch Svatý sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní. Proto také dítě bude nazváno svaté, Syn Boží. I tvoje příbuzná Alžběta počala ve svém stáří syna a je už v šestém měsíci, ačkoli byla považována za neplodnou. Vždyť u Boha není nic nemožného." Maria řekla: "Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova." A anděl od ní odešel.

Je pro nás povzbudivé, když slyšíme, jak Maria dává svůj souhlas, své „tady jsem“ něčemu, čemu plně nerozumí, ale co pak v dokonalé víře přijímá. Maria byla vždy dávána za vzor víry. Sice se  po vyslechnutí Božího poselství nejprve leká, přemýšlí, protože se jí to nezdá možné, a nakonec však z celého srdce souhlasí. Bůh má pro každého z nás plán. Někdy se stejně jako Maria bojíme, váháme,  nemůžeme uvěřit, že by to mohla být cesta, kterou se bude ubírat náš život. Prosme tedy, aby  nám dal  Pán milost,  odvahu a sílu, kterou potřebujeme, abychom řekli : „tady jsem“, abych plnil tvou vůli.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na úterý 20.12.2022.

1. čtení: Iz 7,10-14

Žalmy: Žl 24,1-2.3-4ab.5-6,  odpověď:  Ať vejde Hospodin, on je král slávy! 

 Evangelium:  Lk 1,26-38

Zobrazeno 183×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio