Témata k nedělní a sváteční liturgii

OČISTÍM RTY NÁRODŮM, ABY VŠECHNY VZÝVALY HOSPODINOVO JMÉNO A SLOUŽILY MU SVORNĚ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PAMÁTKA SV. LUCIE, PANNY A MUČEDNICE ÚTERÝ 13.12.2022

Toto praví Hospodin: "Běda, vzpurné a poskvrněné je násilnické město! Neposlouchalo, nepřijalo kázeň; nedoufalo v Hospodina, neobrátilo se k svému Bohu. Tehdy očistím rty národům, aby všechny vzývaly Hospodinovo jméno a sloužily mu svorně. Až z končin za etiopskými řekami přinesou mi dary ti, kdo mě ctí, synové mého rozptýleného lidu. Tu se již nebudeš hanbit za žádné své skutky, kterými ses na mně prohřešil, neboť z tebe odstraním tvé pyšné chvástaly, už se nebudeš vypínat na mé svaté hoře. Uprostřed tebe zanechám lid pokorný a chudý." Budou hledat útočiště v Hospodinově jménu ti, kdo zbudou z Izraele. Nebudou konat nepravost, nebudou lhát, v jejich ústech se nenajde podvodný jazyk. Když se budou pást a odpočívat, nikdo je nebude děsit. Z prvního čtení  (Sof 3,1-2.9-13 ).

 Na začátku tohoto biblického úryvku najdeme Hospodinovu výtku představitelům židovského národa, kteří se nestarají o rozkvět víry svého lidu, ale jde jim čistě o jejich vlastní prospěch. Na tento soud navazuje slovo naděje, které předpovídá očistu národů i Jeruzaléma, což přinese zaslíbenou mesiánskou radost a shromáždění rozptýlených. Poselství o očištění národů, které se odvrátí od pohanských božstev  a vyznají svou víru v Hospodina, vyjadřuje prorockou touhu po obnově lidstva, kterou působí sám Bůh.

Z evangelia (Mt 21,28-32 ) Ježíš řekl velekněžím a starším lidu: "Co soudíte o tomto případu: Jeden člověk měl dva syny. Přistoupil k prvnímu a řekl mu: 'Synu, jdi dnes pracovat na vinici.' On odpověděl: 'Mně se nechce', ale potom toho litoval, a přece šel. Přistoupil k druhému a řekl totéž. Ten odpověděl: 'Ano, pane', ale nešel. Který z těch dvou vykonal otcovu vůli?" Odpověděli mu: "Ten první." Ježíš jim řekl: "Amen, pravím vám: Celníci a nevěstky vás předcházejí do Božího království. Přišel k vám Jan, aby vám ukázal správnou cestu, ale neuvěřili jste mu. Celníci však a nevěstky mu uvěřili. Vy jste to viděli, a přece ani potom jste se nezměnili a neuvěřili jste mu."

Podobenství zde neopěvuje hříšníky ani neponižuje zbožné, nýbrž zvěstuje, že Bůh je velmi blízko každému hříšníkovi, každému z nás a stále nám nabízí možnost nápravy . Ježíš nás žádá, abychom přemýšleli, zda se naše slova  vždy shodují s našimi činy. Je snadné mluvit, deklarovat a dělat prohlášení. Mnohem těžší je věnovat čas, úsilí a pozornost. Svou víru nevyznáváme pouze v nedělních slovech, ale také v době, kterou věnujeme práci pro Boží království během týdne. Ježíš si cení malých skutků víc než množství pěkných slov.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na úterý 13.12.2022.

1. čtení: Sof 3,1-2.9-13

Žalmy:  Žl 34,2-3.6-7.17-18.19+23,  odpověď:    Ubožák zavolal, a Hospodin slyšel.

Evangelium: Mt 21,28-32

Zobrazeno 186×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio