Témata k nedělní a sváteční liturgii

PRAVÍ BŮH: POŠLU SVÉHO ANDĚLA, ABY MI PŘIPRAVIL CESTU. HNED POTOM PŘIJDE DO SVÉHO CHRÁMU PANOVNÍK , PO NĚMŽ TOUŽÍTE - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK PŘEDVÁNOČNÍHO TÝDNE 23.12.2022

Toto praví Pán Bůh: "Hle, pošlu svého anděla, aby mi připravil cestu. Hned potom přijde do svého chrámu Panovník, jehož hledáte, a anděl smlouvy, po němž toužíte. Hle, přichází - praví Hospodin zástupů. Kdo však snese den jeho příchodu, kdo obstojí, až se objeví? Vždyť je jako oheň, kterým se taví, jako rostlina valchářů! Usadí se, aby tavil a tříbil stříbro, očistí syny Leviho a vytříbí je jako zlato a stříbro a potom zase budou obětovat Hospodinu ve spravedlnosti. Zase bude Hospodinu příjemná oběť Judy a Jeruzaléma jako za dávných dnů, jako za minulých let. Hle, pošlu vám proroka Eliáše, dříve než přijde veliký a strašný Hospodinův den. Obrátí srdce otců k synům a srdce synů k otcům, abych nemusel přijít a stihnout zemi kletbou!" Z prvního čtení  (Mal 3,1-4.23-24 ).

Prorok Malachiáš byl velikou postavou, která si zasluhuje respekt především pro své neohrožené vystupování proti náboženskému synkretismu (skládání náboženských a kulturních prvků různých národních či náboženských tradic v jeden celek)  a pro to, že izraelský lid přiváděl zpět k Hospodinu. Působil  v letech  400-500 př.nl . (Jeho jméno znamená „Můj posel“ nebo „Anděl Páně.“). Prorok oznamuje příchod Božího posla, který připraví cestu samotnému Hospodinu, jako jeho předchůdce. Jako přicházející Hospodinův posel je v textu na konci kapitoly uveden  proroka Eliáš.  On však  osobně nebo doslovně na Zemi nepřišel, ale byla to osoba s duchovními vlastnostmi Eliáše, která  se chystala proroctví naplnit.  Byl jím Jan Křtitel.  Příchod posla a příchod Pána na svět určitým způsobem splývají.

Z evangelia (Lk 1,57-66 ): Alžbětě se naplnil čas a přišla její hodina: narodil se jí syn. Když její sousedé a příbuzní uslyšeli, že jí Pán prokázal velikou milost, radovali se s ní. Osmého dne přišli obřezat dítě a chtěli mu dát po jeho otci jméno Zachariáš. Jeho matka na to řekla: "Ne, ale bude se jmenovat Jan!" Namítli jí: "Tak se nikdo z tvého příbuzenstva nejmenuje." Posunky naznačovali jeho otci, jaké by mu chtěl dát jméno. On si vyžádal tabulku a napsal: "Jeho jméno je Jan." Všichni se tomu podivili. Ihned se mu uvolnila ústa i jazyk a on mluvil a chválil Boha. Všech jejich sousedů se zmocnila bázeň a po celém judském pohoří se mluvilo o všech těch událostech. Všichni, kdo to uslyšeli, uvažovali o tom v srdci a ptali se: "Co asi z toho dítěte bude? Vždyť ruka Páně byla s ním!"

Dnešní evangelium zachycuje příběh  z doby narození Jana Křtitele. Ten byl samotným Ježíšem označen za předchůdce, který mu připravil cestu. O tomto předchůdci už mluvil prorok Malachiáš, jak to čteme v dnešním prvním čtení. Jan Křtitel sehrál v dějinách Božího lidu jedinečnou roli. Jeho posláním bylo přijít před Mesiášem a zvěstovat jeho příchod. Matka a otec se shodli na jménu Jan, které znamená Boží dar. Janův život má zejména pro nás křesťany zvláštní význam.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na pátek 23.12.2022.

1. čtení: Mal 3,1-4.23-24

Žalmy: Žl 25,4-5ab.8-9.10+14,  odpověď:  Vzpřimte se a zdvihněte hlavu, protože se blíží vaše vykoupení.  

Evangelium: Lk 1,57-66

 

Zobrazeno 185×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio