Témata k nedělní a sváteční liturgii

CO JE ČLOVĚK, ŽE NA NĚJ PAMATUJEŠ, SYN ČLOVĚKA, ŽE SE HO UJÍMÁŠ - ÚTERÝ 1. TÝDNE V MEZIDOBÍ - 10.1.2023

Bůh nepodřídil budoucí svět, o němž mluvíme, andělům. Někdo totiž vydal kdesi toto svědectví: `Co je člověk, že na něj pamatuješ, syn člověka, že se ho ujímáš? Jenom trochu jsi ho ponížil pod anděly; slávou a ctí jsi ho korunoval; všechno jsi mu podřídil pod nohy.' Ve slovech `podřídil mu všechno' je obsaženo, že nenechal nic, co by mu podřízeno nebylo. Teď sice ještě nevidíme, že všechno je mu podřízeno. Vidíme však, že Ježíš, který byl trochu ponížen pod anděly, protože vytrpěl smrt, je korunován slávou a ctí, aby z milosti Boží za všechny lidi podstoupil smrt. Bylo jistě vhodné, aby ten, pro něhož a skrze něhož je všechno, přivedl do slávy mnoho synů tím, že utrpením zdokonalí původce jejich spásy. Vždyť ten, kdo posvěcuje, i ti, kteří jsou posvěcováni, mají stejný původ. Proto se neostýchá nazývat je svými bratry, když říká: `Budu hlásat tvoje jméno svým bratřím, uprostřed shromáždění budu tě chválit.' Z prvního čtení  (Žid 2,5-12).

Zvěstování vykupitelského  Božího rozhodnutí se naplnilo sestoupením Syna, jenž se z lásky stává člověkem, tedy někým, kdo stojí pod anděly. I v tomto „ponížení“ jej ale provází Boží požehnání. Sestoupení  ho však přivádí až do hlubiny utrpení, ba dokonce až k smrti, kterou podstupuje proto, aby prospěl všem lidem.Byl poslán, aby nás přivedl ke spáse , slávě a uvedl nás do budoucího světa. Ježíš z lásky k nám daruje sám sebe, aby nás mohl nazývat svými bratry  a zvěstovat nám Otcovo jméno, to, jaký ve skutečnosti je.

Z evangelia (Mk 1,21b-28): V městě Kafarnau vstoupil Ježíš hned v sobotu do synagogy a učil. Žasli nad jeho učením, protože je učil jako ten, kdo má moc, a ne jako učitelé Zákona. V jejich synagoze byl právě člověk posedlý nečistým duchem. Začal křičet: "Co je ti po nás, Ježíši Nazaretský! Přišel jsi nás zahubit? Vím, kdo jsi: Svatý Boží!" Ale Ježíš mu přísně rozkázal: "Mlč a vyjdi z něho!" Nečistý duch posedlým zalomcoval a s velkým křikem z něho vyšel. Všichni užasli a ptali se jeden druhého: "Co je to? Nové učení - a s takovou mocí! I nečistým duchům poroučí, a poslouchají ho!" A pověst o něm se hned roznesla všude po celém galilejském kraji.

Ježíš vnáší do synagogy rozruch. Vyučuje s mocí o Božích krásných snech o člověku a potom uzdravuje posedlého. Obyčejní lidé jsou spokojení, znalci Písma znepokojení a nepřátelské síly rozprášeny. Ježíš nemění jen něco a někde, ale vnáší novost do celého vesmíru. Boží království je blízko, vždyť se všechno děje na posvátné půdě synagogy a v posvátném čase soboty. Všechno se soustředí kolem Ježíše. 

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na úterý 10.1.2023.

1. čtení: Žid 2,5-12

Žalmy: Žl 8,2a+5.6-8a.8b-9,  odpověď:  Ustanovil jsi svého Syna nad dílem svých rukou.

Evangelium:  Mk 1,21b-28

Zobrazeno 204×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio