Témata k nedělní a sváteční liturgii

HLE, BERÁNEK BOŽÍ, KTERÝ SNÍMÁ HŘÍCHY SVĚTA - 2. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 15.1.2023

Hospodin mi řekl: "Jsi mým Služebníkem, Izraelem, proslavím se tebou." Avšak nyní praví Hospodin, který si ze mě utvořil Služebníka již v matčině lůně, abych zas k němu přivedl Jakuba, abych mu shromáždil Izraele. Tak jsem ve cti u Hospodina, protože Bůh můj je mou silou. Řekl mi tedy: "Nestačí, že jsi mým Služebníkem, abys obnovil Jakubovy kmeny a zbytky Izraele přivedl nazpět. Proto tě dám národům jako světlo, aby se má spása rozšířila až do končin země." Z prvního čtení  (Iz 49,3.5-6).

Dnes nám prorok Izaiáš představuje tajemnou osobu Hospodinova služebníka. Postavu, která je plně dovršena v Ježíšovi, světle, které přišlo na svět, aby ozářilo každého člověka. Mnoho století od prorokových  dob lidstvo Boha hledalo a jeho  příchod na svět s nadějí očekávalo, aby se s ním mohlo nakonec setkat tváří v tvář v Kristu, přinášejícím na svět spásu.

Ze druhého čtení  (1 Kor 1,1-3 ): Začátek prvního listu svatého apoštola Pavla Korinťanům: Pavel, z Boží vůle povolaný za apoštola Ježíše Krista, a bratr Sosthenes členům církevní obce v Korintě, kteří byli posvěceni v Kristu Ježíši a povoláni do stavu svatých, a také všem, kteří kdekoli vzývají jméno Pána Ježíše Krista, Pána  svého i našeho. Milost vám a pokoj od Boha, našeho Otce, a od Pána Ježíše Krista.

V  úvodním pozdravu Pavlova listu církevní obci v Korintu, obsahujícím podle zvyklostí přemíru titulů a vysvětlivek, si všimněme, že k Pavlovu jménu je připojen titul: apoštol Ježíše Krista z Boží vůle. Pavel tím zdůrazňuje posvátnost svého vlastního povolání ke službě, kterým ho pověřuje sám Bůh, aby předával lidstvu svědectví o přítomnosti Božího Syna na zemi a aby dále pokračoval v učení národů cestami, které vedou k definitivnímu poznání Boha. 

Z evangelia (Jan 1,29-34): Na druhý den Jan viděl Ježíše, jak jde k němu, a řekl: "Hle, beránek Boží, který snímá hříchy světa! To je ten, o kterém jsem řekl: `Po mně přijde ten, který má větší důstojnost, neboť byl dříve než já.' Ani já jsem ho neznal, ale proto jsem přišel křtít vodou, aby byl zjeven izraelskému národu." A Jan vydal svědectví: "Viděl jsem, jak Duch sestoupil jako holubice z nebe a zůstal na něm. Ani já jsem ho neznal, ale ten, který mě poslal křtít vodou, mi řekl: `Na koho uvidíš sestupovat Ducha a zůstávat na něm, to je ten, který křtí Duchem Svatým.' A já jsem to viděl a dosvědčuji: To je Syn Boží."

Apoštol Jan v evangeliu zaznamenává svědectví Jana Křtitele o vstupu Ježíše jako Syna Božího do dějin lidstva. Jan ho označuje za Mesiáše. Potvrzuje myšlenky, které jsou odezvou na  prorocká slova z prvního čtení o příchodu Služebníka Božího na svět,  aby zde uskutečnil dílo opětovného usmíření Boha s člověkem na jeho cestě k Bohu. 

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na neděli 15.1.2023.

1. čtení: Iz 49,3.5-6

 Žalmy: Žl 40,2+4ab.7-8a.8b-9.10 ,  odpověď: Hle, přicházím, Pane, splnit tvou vůli. 

 2. čtení: 1 Kor 1,1-3

Evangelium:  Jan 1,29-34

Na   dnešní slavnost navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem 206:  „NA CESTĚ K BOHU “– viz

Zobrazeno 202×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio