Témata k nedělní a sváteční liturgii

JEŽÍŠ VEŠEL JEDNOU PROVŽDY DO SVATYNĚ SE SVOU VLASTNÍ KRVÍ A TÍM NÁM ZÍSKAL VĚČNÉ VYKOUPENÍ - PAMÁTKA SV. ANEŽKY, PANNY A MUČEDNICE- SOBOTA 21.1.2023

Bratři! Byl zařízen přední stánek, v něm byl svícen, stůl a předložené chleby; a tato místnost se nazývá svatyně. Za druhou oponou byl stánek, kterému se říkalo velesvatyně. Kristus přišel jako velekněz budoucích hodnot; prošel stánkem větším a dokonalejším, který není udělán lidskýma rukama, to je: nenáleží k tomuto stvořenému světu a vešel jednou provždy do svatyně, ne s krví kozlů a telat, ale se svou vlastní krví, a tím nám získal věčné vykoupení. Jestliže už samo pokropení krví kozlů, býků a popel z jalovice posvěcuje ty, kteří jsou nečistí, k čistotě těla, čím spíše krev Krista, který skrze věčného Ducha sám sebe přinesl Bohu jako oběť bez poskvrny, očistí naše svědomí od mrtvých skutků, abychom mohli sloužit Bohu živému.Z prvního čtení  (Žid 9,2-3.11-14 ).

Pisatel listu Židům zde pokračuje v zamýšlení nad Ježíšovým kněžstvím. Nejposvátnějším místem, kam směl vstupovat v Jeruzalémě jen velekněz, byla velesvatyně. A to pouze jedenkrát v roce. S Ježíšem se bohoslužba radikálně proměňuje. Ježíš vstoupil jednou provždy do  velesvatyně nebeské, když přinesl v oběť své přesvaté tělo. Ježíš přinesl Bohu jako čistou a neposkvrněnou oběť  sebe samého. A právě to je pravou hodnotou dokonalé bohopocty, na níž se smíme podílet i my. Tato jeho živá oběť nám všem přináší věčnou spásu.

Z evangelia (Mk 3,20-21  ): Když Ježíš vešel do jednoho domu, znovu se shromáždil zástup lidu, takže se nemohli ani najíst. Jakmile o tom uslyšeli jeho příbuzní, vypravili se, aby se ho zmocnili; říkalo se totiž, že se pomátl na rozumu.

Proč si lidé mysleli, že se Ježíš pomátl? Vyměnil zajištěnou živnost tesaře za potulný život. Opustil bezpečí Nazareta. Zdánlivě úmyslně se dostal do problémů s představiteli moci. Je na nejlepší cestě k čelní srážce s pravověrnými autoritami a nedávno kolem sebe shromáždil zástup učedníků, kteří mu v jeho nadcházejících obtížích nijak nepomohou. Zdál se být lhostejný k finančnímu a sociálnímu zabezpečení a k mínění druhých. Vlastní rodina má Ježíše za divného a nevyrovnaného. „Pominul se!“ Vůbec ho nepochopili.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na sobotu   21.1.2023.

1. čtení: Žid 9,2-3.11-14

 Žalmy: Žl 47,2-3.6-7.8-9,  odpověď: Bůh se vznáší za jásotu, Hospodin vystupuje za hlaholu trub.

Evangelium:  Mk 3,20-21

 

Zobrazeno 139×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio