Témata k nedělní a sváteční liturgii

MÁME VYNIKAJÍCÍHO VELEKNĚZE, KTERÝ PROŠEL AŽ DO NEJVYŠŠÍHO NEBE: JE TO JEŽÍŠ, BOŽÍ SYN - SOBOTA 1. TÝDNE V MEZIDOBÍ – 14.1.2023

Bratři! Boží slovo je plné života a síly, ostřejší než každý dvojsečný meč: proniká až k rozdělení duše a ducha, kloubů a morku, a pronáší soud i nad nejvnitřnějšími lidskými myšlenkami a hnutími. Není tvora, který by se před Bohem mohl ukrýt, před jeho očima je všechno nahé a odkryté a jemu se budeme zodpovídat. Máme tedy vynikajícího velekněze, který prošel až do nejvyššího nebe: je to Ježíš, Boží Syn. Proto se pevně držme svého vyznání. Náš velekněz není takový, že by nebyl schopen mít soucit s námi, slabými. Naopak! Vždyť on sám byl vyzkoušen ve všem možném jako my, ale nikdy se nedopustil hříchu. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti, abychom dosáhli milosrdenství a nalezli milost, kdykoli potřebujeme pomoci.  Z prvního čtení  (Žid 4,12-16).

Boží slovo je „plné života a síly“, takže proniká do nevětších hlubin  lidské bytosti, nad nimiž člověk nemá plnou moc. I když se pokouší o sebeklam a chce obelhávat ostatní, nemůže klamat Boha. Toto slovo má tedy moc zasahovat nás v nejhlubším soukromí naší bytosti. Vidíme-li se tak jak nás vidí Pán, pak se také můžeme obrátit, protože „jemu se budeme zodpovídat“  jako k nejvyššímu veleknězi a s důvěrou vyprošovat projevy jeho milosrdenství.

Z evangelia (Mk 2,13-17): Ježíš znovu vyšel k moři. Všechen lid přicházel k němu a on je učil. Když šel dál, uviděl Alfeova syna Léviho, jak sedí v celnici. Řekl mu: "Pojď za mnou!" On vstal a šel za ním. Když pak byl Ježíš u stolu v jeho domě, mnoho celníků a hříšníků zaujalo místo u stolu s ním a s jeho učedníky; bylo totiž mnoho těch, kdo ho následovali. Když učitelé Zákona z farizejské strany viděli, že jí s hříšníky a celníky, řekli jeho učedníkům: "Proč jí s celníky a hříšníky?" Ježíš to zaslechl a řekl jim: "Lékaře nepotřebují zdraví, ale nemocní. Nepřišel jsem povolat spravedlivé, ale hříšníky."

Ježíšovo poslání spočívá ve spáse a vykoupení, v obnově lidí. Jak má pomoci hříšníkům změnit se, pokud s nimi není v přímém kontaktu? Tím, že je Ježíš s hříšníky, neschvaluje jejich chování ani nad ním nezavírá oči. Říká, že "nemocní" potřebují uzdravení. Toho lze dosáhnout pouze tím, že se k nim přiblíží. Ježíš si vybírá nemocné a potřebné, pohrdané a hříšníky. Lidé spokojení se sebou nic od Boha nepotřebují a následování se jich netýká. Místo v jejich srdcích, které by měl zaujímat Bůh, je obsazeno něčím jiným. 

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na sobotu 14.1.2023.

1. čtení: Žid 4,12-16

Žalmy: Žl 19,8.9.10.15,  odpověď: Pane, tvá slova jsou duch a jsou život.  

Evangelium:  Mk 2,13-17

Zobrazeno 128×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio