Témata k nedělní a sváteční liturgii

MY VÍME, ŽE JSME PŘEŠLI ZE SMRTI DO ŽIVOTA - ČTVRTEK PO OKTÁVU NAROZENÍ PÁNĚ 5.1.2023

Milovaní! To je to poselství, které jste slyšeli už na začátku: máme se navzájem milovat. Ne jako Kain, který byl ze zlého ducha a zabil svého bratra. A proč ho zabil? Protože jeho skutky byly špatné, ale skutky jeho bratra byly spravedlivé. Bratři, nic se nedivte, že svět vás nenávidí. My víme, že jsme přešli ze smrti do života, a proto milujeme bratry. Kdo nemiluje, zůstává ve smrti. Každý, kdo nenávidí svého bratra, je vrah - a víte, že žádný vrah nemá v sobě trvalý a věčný život. Z toho jsme poznali Lásku: že Kristus za nás položil svůj život. Také my jsme povinni položit život za své bratry. Jestliže má někdo majetek a vidí, že jeho bratr je v nouzi, ale zavře před ním svoje srdce - jak v něm může zůstávat Boží láska? Děti, nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy! Podle toho poznáme, že jsme z pravdy, a to uklidní před ním naše svědomí, když by nám něco vyčítalo, neboť Bůh ví všechno dokonaleji a lépe než naše svědomí. Milovaní, jestliže nás svědomí neobviňuje, dodá nám to radostné důvěry v Boha. Z prvního čtení  (1 Jan 3,11-21).

Základním podnětem pro hlásání křesťanské lásky je už od okamžiku obrácení velkorysá bratrská láska. Jedině opravdová láska k bližnímu přináší spásu a dává život, poté co zničila moc smrti. Opakem lásky je nenávist. Ta také přiměla Kaina, aby zabil spravedlivého Abela. Láska k bližnímu začleňuje člověka do království života a uschopňuje jej, aby na potřeby svých bližních reagoval konkrétními projevy lásky.

Z evangelia (Jan 1,43-51): Ježíš se rozhodl, že půjde do Galileje. Potkal Filipa a vyzval ho: "Pojď za mnou!" Filip potkal Natanaela a řekl mu: "Našli jsme toho, o kterém psal Mojžíš v Zákoně i proroci! Je to Ježíš, syn Josefův z Nazareta." Natanael mu namítl: "Může z Nazareta vzejít něco dobrého?" Filip odpověděl: "Pojď a podívej se!" Ježíš uviděl Natanaela, jak k němu přichází, a řekl o něm: "To je pravý Izraelita, v kterém není lsti." Natanael se ho zeptal: "Odkud mě znáš?" Ježíš mu odpověděl: "Viděl jsem tě dříve, než tě Filip zavolal, když jsi byl pod fíkovníkem." Natanael mu na to řekl: "Mistře, ty jsi Boží Syn, ty jsi král Izraele!" Ježíš mu odpověděl: "Proto věříš, že jsem ti řekl: `Viděl jsem tě pod fíkovníkem'? Uvidíš ještě větší věci." A dodal: "Amen, amen, pravím vám: Uvidíte nebe otevřené a Boží anděly vystupovat a sestupovat na Syna člověka."

"Pojďte a uvidíte." Stejnou odpověď dal Ježíš dvěma učedníkům, kteří se ho ptali, kde bydlí. Jediný způsob, jak poznat Ježíše, není z doslechu nebo z četby knih, ale z osobní zkušenosti s ním. Bůh k nám přichází skrze Ježíše. Ježíš je schodištěm mezi námi a Bohem Otcem. Naše  povolání ke křesťanství stojí na slovech „Pojď a uvidíš“ a „Následuj mě.“ Volá nás, abychom ho následovali a  spatřili velké věci. Pokud nevezmeme jeho hlas vážně, hrozí nebezpečí, že projde kolem nás, a naše setkání s ním nepřinese žádný účinek.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na čtvrtek 5.1.2023.

1. čtení: 1 Jan 3,11-21

Žalmy: Žl 100,1-2.3.4.5 ,  odpověď:    Plesejte Hospodinu, všechny země!

 Evangelium:  Jan 1,43-51

Zobrazeno 174×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio