Témata k nedělní a sváteční liturgii

OBRAŤTE SE, NEBOŤ SE PŘIBLÍŽILO NEBESKÉ KRÁLOVSTVÍ - SOBOTA PO ZJEVENÍ PÁNĚ - 7.1.2023

Milovaní! Od Boha dostaneme všechno, zač prosíme, protože zachováváme jeho přikázání a konáme, co je mu milé. A to je to jeho přikázání: abychom věřili ve jméno jeho Syna Ježíše Krista a navzájem se milovali, jak nám nařídil. Kdo zachovává jeho přikázání, zůstává v Bohu a Bůh v něm. A že v nás zůstává, poznáváme podle Ducha, kterého nám dal. Milovaní, každému duchu hned nevěřte, ale zkoumejte duchy, zdali jsou z Boha; vždyť je ve světě mnoho lžiproroků. Ducha Božího poznáte takto: každý duch, který vyznává, že Ježíš přišel jako Mesiáš v těle, je z Boha; ale žádný duch, který Ježíše nevyznává, není z Boha. To je duch antikristův, o němž jste slyšeli, že má přijít, a už teď je na světě. Vy, děti, jste z Boha a zvítězili jste nad nimi, neboť větší je ten, který je ve vás, než ten, který je ve světě. Oni jsou ze světa. Proto co říkají, vychází ze světského smýšlení , a svět jim dopřává sluchu. My jsme z Boha. Kdo zná Boha, dopřává sluchu nám, kdo z Boha není, sluchu nám nedopřává. Podle toho rozeznáváme ducha pravdy a ducha bludu. Z prvního čtení  (1 Jan 3,22 - 4,6 ).

Text čtení nám poskytuje kriteria k rozlišení mezi duchem Božím a duchem světa. Jsou jimi víra v Krista, bratrská láska a věrnost Božím přikázáním, která nás vede ke společenství s Bohem. Kdo vylučuje Ježíše ze svého života, má ducha falešných proroků, kteří hlásají překroucené křesťanství, a svět jim naslouchá. Věřící jsou ale z Boha a Bůh přebývá v jejich nitru. Jejich vítězství je proto jisté.

Z evangelia (Mt 4,12-17.23-25): Když Ježíš uslyšel, že byl Jan Křtitel uvězněn, odebral se do Galileje. Opustil Nazaret, šel a usadil se v Kafarnau při moři v území Zabulonově a Neftalimově, aby se naplnilo, co bylo řečeno ústy proroka Izaiáše: `Země Zabulonova a země Neftalimova, u moře, za Jordánem, Galilea pohanská, lid, který žil v temnotě, uviděl veliké světlo; světlo vzešlo těm, kdo sídlili v krajině a ve stínu smrti.' Od té doby začal Ježíš hlásat: "Obraťte se, neboť se přiblížilo nebeské království." Ježíš pak chodil po celé Galileji, učil v jejich synagogách, hlásal evangelium o Božím království a uzdravoval mezi lidem každou nemoc a každou chorobu. Pověst o něm se roznesla po celé Sýrii. Přinášeli k němu všecky nemocné, postižené různými chorobami a neduhy, posedlé, náměsíčné i ochrnuté, a uzdravoval je. A šly za ním velké zástupy z Galileje, Desetiměstí, Jeruzaléma, Judska i Zajordánska.

Evangelista Matouš nás seznamuje s tím, co se odehrávalo na počátku Ježíšova kázání poté, co byl uvězněn Jan Křtitel. Ježíš přichází  na pohanská území, poněvadž má na mysli všeobecné poslání spásy. Jeho slovo je určeno jak pro židy, tak i pro pohany. Jeho zvěst je pobídkou a prosbou, aby všichni lidé přijali Boží dar usmíření a spásy, který jim velkoryse nabízí Bůh.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na sobotu 7.1.2023.

1. čtení: 1 Jan 3,22 - 4,6

Žalmy: Žl 2,7b-8.10-11,  odpověď:  Dám ti v majetek národy.  

Evangelium:  Mt 4,12-17.23-25

Zobrazeno 164×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio