Témata k nedělní a sváteční liturgii

SMÍ SE V SOBOTU JEDNAT DOBŘE, ANEBO ZLE? ŽIVOT ZACHRÁNIT, ANEBO ZABÍT? - PAMÁTKA PANNY MARIE, MATKY JEDNOTY KŘESŤANŮ- STŘEDA – 18.1.2023

Bratři! Melchizedech byl král Sálemu a kněz Boha Nejvyššího. Když se Abrahám vracel po porážce králů, vyšel mu vstříc a požehnal mu. Abrahám mu přidělil ze všeho desátek. Jméno Melchizedech se vykládá "král spravedlnosti" a král Sálemu zase znamená "král pokoje". Neuvádí se jeho otec, matka, rodokmen, kdy začal žít a kdy skonal; a tím se podobá Božímu Synu a zůstává knězem navždy. A je to ještě zřejmější, protože se objevuje jiný kněz Melchizedechovi podobný, který se jím stal ne podle předpisu o tělesném původu, nýbrž mocí života nezničitelného. Vždyť o něm je dosvědčeno: `Ty jsi kněz navěky podle řádu Melchizedechova'! Z prvního čtení  (Žid 7,1-3.15-17 ).

 Autorství  listu Židům  je připisováno apoštolu Pavlovi. Je obtížné představit si, jak by se dal jeho popis  Melchizedecha vztáhnout na kohokoliv jiného než na Pána Ježíše Krista. Nikdo, kdo je pouhým světským králem, nemůže „zůstat knězem navždy“, a nikdo, kdo je pouhý člověk, není „bez otce a matky“. Chybějící rodokmen, žádný počátek ani konec a věčná služba, jsou výroky, které mají zdůraznit tajemnou povahu této osoby. Je Melchizedech a Ježíš jedna a ta samá osoba? Přinejmenším se dá říct , že byl předobrazem Krista a nastiňoval nám Pánovu službu.

Z evangelia (Mk 3,1-6 ):Ježíš  opět vstoupil do synagogy. Byl tam člověk s ochrnulou rukou. Dávali na Ježíše pozor, zdali ho uzdraví v sobotu, aby ho mohli obžalovat. On tomu člověku s ochrnulou rukou řekl: "Vstaň, pojď doprostřed!" Pak se farizeů zeptal: "Smí se v sobotu jednat dobře, anebo zle? Život zachránit, anebo zabít?" Ale oni mlčeli. Zarmoucen nad zatvrzelostí jejich srdce, rozhlédl se po nich s hněvem a řekl tomu člověku: "Vztáhni ruku!" Vztáhl ji, a ruka byla zase v pořádku. Farizeové šli hned ven a s herodovci se proti němu radili, jak by ho zahubili.

Z evangelia slyšíme o dalším příkladu  toho, jak Ježíš projevuje své city. Čteme, že byl zarmoucený a rozzlobený tvrdohlavým postojem svých protivníků. Zarmoucený, protože jejich postoj byl tak nevhodný pro lidi, kteří věřili, že jsou blízko Bohu. Ježíšovi nejde o dodržování nebo porušování zákonů, ale o skutky lásky. Technicky vzato je uzdravování práce, a ta je v sobotu zakázána. Na druhou stranu je sobota dnem odpočinku a osvěžení, a ne hořkosti a konfliktu. Farizeové však nechtějí přijmout, že Ježíš dovoluje jednat  Božím jménem ve svobodě vůči zákonu a zvykům a hodlají se mu pomstít.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na středu 18.1.2023.

1. čtení:   Žid 7,1-3.15-17

Žalmy: Žl 110,1.2.3.4 ,  odpověď: Ty jsi kněz navěky podle řádu Melchizedechova!

Evangelium: Mk 3,1-6

Zobrazeno 206×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio