Témata k nedělní a sváteční liturgii

BOŽÍ SLOVO VYKONÁ VŠE, CO BŮH CHTĚL A ZDAŘÍ SE MU, K ČEMU HO POSLAL - ÚTERÝ PO 1. NEDĚLI POSTNÍ 28.2.2023

Toto praví Hospodin: „Jako déšť a sníh padá z nebe a nevrací se tam, ale svlažuje zem a působí, že může rodit a rašit, ona pak obdařuje semenem rozsévače a chlebem toho, kdo jí, tak se stane s mým slovem, které vyjde z mých úst: nevrátí se ke mně bez účinku, ale vše, co jsem chtěl, vykoná a zdaří se mu, k čemu jsem ho poslal.“ Z prvního čtení  (Iz 55,10-11).

V 55. kapitole knihy Izaiášovy jsou shrnuta důležitá témata tohoto úseku: odpuštění, návrat do vlasti, účast přírody na spáse a moc Božího slova. Boží slovo je živá skutečnost. Bůh je sesílá z nebe, aby jeho prostřednictvím zjevil a přinesl celému lidstvu spásu.Má dost síly splnit svůj úkol. Dodává velkou útěchu lidu, přebývajícímu ve vyhnanství, kterému Bůh slibuje , že se jistě vrátí do své vlasti. Dovršením tohoto proroctví je Kristus. On je všemocné Boží slovo, které se stalo tělem. On,  věčné Slovo, sestoupil na zem, zemřel na kříži, vstal z mrtvých, aby tak nám otevřel cestu na místo, kde přebývá Bůh, Ježíšův i náš Otec.

Z evangelia (Mt 6,7-15 ): Ježíš řekl svým učedníkům: „Když se modlíte, nebuďte přitom povídaví jako pohané. Ti si totiž myslí, že budou vyslyšeni pro množství slov. Nebuďte tedy jako oni. Vždyť váš Otec ví, co potřebujete, dříve než ho prosíte. Vy se tedy modlete takto: Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno tvé. Přijď království tvé. Buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes. A odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům. A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od Zlého. Jestliže totiž odpustíte lidem jejich poklesky, odpustí také vám váš nebeský Otec; ale když lidem neodpustíte, ani váš Otec vám neodpustí vaše poklesky.“

Ježíš vybízí své učedníky k modlitbě a učí je jak se modlit. Přichází i nabídka života s Bohem bez konce. To je vytoužený cíl každého křesťana a modlitba Otčenáš toto očekávání vyjadřuje. Modlitba není magická formule, ale důvěryplný vztah mezi Bohem a člověkem. Modlitba může mít mnoho podob. Její podstatou je však rozhovor, konverzace, vzájemné naslouchání. Ježíš nám připomíná, že Bůh je Otec, který je svým dětem neustále na blízku a dobře ví, co každý z nás potřebuje.  

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na úterý  28.2.2023.

1. čtení: Iz 55,10-11

Žalmy: Žl 34,4-5.6-7.16-17.18-19,  odpověď: Hospodin vysvobodil spravedlivé z každé jejich tísně.

Evangelium: Mt 6,7-15

Zobrazeno 152×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio