Témata k nedělní a sváteční liturgii

MOJE OČI UVIDĚLY TVOU SPÁSU, KTEROU JSI PŘIPRAVIL PRO VŠECHNY NÁRODY - SVÁTEK UVEDENÍ PÁNĚ DO CHRÁMU - ČTVRTEK 2.2.2023

Toto praví Pán Bůh: „Hle, pošlu svého anděla, aby mi připravil cestu. Hned potom přijde do svého chrámu Panovník, jehož hledáte, a anděl smlouvy, po němž toužíte. Hle, přichází – praví Hospodin zástupů. Kdo však snese den jeho příchodu, kdo obstojí, až se objeví? Vždyť je jako oheň, kterým se taví, jako rostlina valchářů! Usadí se, aby tavil a tříbil stříbro, očistí syny Leviho a vytříbí je jako zlato a stříbro a potom zase budou obětovat Hospodinu ve spravedlnosti. Zase bude Hospodinu příjemná oběť Judy a Jeruzaléma jako za dávných dnů, jako za minulých let. Z prvního čtení  (Mal 3,1-4).

Malachiášovo proroctví se vyplnilo na osobě Jana Křtitele. Čteme-li proroctví v kontextu Nového zákona, vidíme, že se týká Kristova příchodu. Kristův předchůdce  - Jan Křtitel – má přivést lid k obrácení a připravit jej na setkání s Mesiášem, andělem smlouvy, Panovníkem, kterého všichni očekávají a po něm touží. On bude prostředníkem, který ustavuje nový vztah mezi Bohem a lidmi. Sestoupil k nám jako Boží posel, aby nás svým slovem ujistil o Boží blízkosti,lásce a milosrdenství.

Z evangelia (Lk 2,22-40): Když nadešel den očišťování podle Mojžíšova Zákona, přinesli Ježíše do chrámu, aby ho představili Pánu, jak je psáno v Zákoně Páně: `Všechno prvorozené mužského rodu ať je zasvěceno Pánu!' Přitom chtěli také podat oběť, jak je to nařízeno v Zákoně Páně: pár hrdliček nebo dvě holoubata. Tehdy žil v Jeruzalémě jeden člověk, jmenoval se Simeon: byl to člověk spravedlivý a bohabojný, očekával potěšení Izraele a byl v něm Duch Svatý. Od Ducha Svatého mu bylo zjeveno, že neuzří smrt, dokud neuvidí Pánova Mesiáše. Z vnuknutí Ducha přišel do chrámu, právě když rodiče přinesli dítě Ježíše, aby s ním vykonali, co bylo obvyklé podle Zákona. Vzal si ho do náručí a takto velebil Boha: „Nyní můžeš, Pane, propustit svého služebníka podle svého slova v pokoji, neboť moje oči uviděly tvou spásu, kterou jsi připravil pro všechny národy: světlo k osvícení pohanům a k slávě tvého izraelského lidu.“ Jeho otec i matka byli plni údivu nad slovy, která o něm slyšeli. Simeon jim požehnal a jeho matce Marii prohlásil: „On je ustanoven k pádu a k povstání mnohých v Izraeli a jako znamení, kterému se bude odporovat – i tvou vlastní duší pronikne meč – aby vyšlo najevo smýšlení mnoha srdcí.“ Když vykonali všechno podle Zákona Páně, vrátili se do Galileje do svého města Nazareta. Dítě rostlo a sílilo, bylo plné moudrosti a milost Boží byla s ním.

V Lukášově evangeliu se dozvídáme podrobnosti o tom, co se přihodilo, když Josef s Marií přinesli Ježíše:do chrámu, aby ho představili Hospodinovi.  Zde  přítomný  stařec Simeon jim na popud Ducha svatého  vyšel vstříc a odměnou mu  bylo setkání s malým Ježíšem. Dnes je  svátek  UVEDENÍ PÁNĚ DO CHRÁMU  a  také Hromnice.  Simeon možná už také tehdy vnímal  Ježíše přicházejícího na svět jako  intenzivní světlo  s  mocí budoucího „hromovládného“ Panovníka. Sjednoťme se v duchu s Ježíšem, Marií a Josefem a jako oni se připravme přijmout Boží plány pro naši spásu.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na čtvrtek 2.2.2023.

1. čtení: Mal 3,1-4 (nebo Žid 2,14-18)

Žalmy: Žl 24,7.8.9.10,  odpověď: Hospodin zástupů, on je král slávy!

Evangelium: Lk 2,22-40

Zobrazeno 158×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio