Témata k nedělní a sváteční liturgii

PŘEDKLÁDÁM TI ŽIVOT, NEBO SMRT. VYVOL SI ŽIVOT. MILUJ HOSPODINA, SVÉHO BOHA, POSLOUCHEJ JEHO HLAS. - ČTVRTEK PO POPELEČNÍ STŘEDĚ 23.2.2023

Mojžíš pravil lidu: „Hleď, předkládám ti dnes život a štěstí, smrt i neštěstí. Jestliže budeš poslouchat přikázání Hospodina, svého Boha, která já ti dnes přikazuji, a budeš milovat Hospodina, svého Boha, budeš-li chodit po jeho cestách a zachováš-li jeho přikázání, nařízení a ustanovení, budeš žít a rozmnožíš se a Hospodin, tvůj Bůh, ti požehná na zemi, do níž přicházíš, abys ji obsadil. Když se však tvé srdce obrátí a nebudeš poslouchat, dáš-li se svést, aby ses klaněl jiným bohům a ctil je, oznamuji vám dnes, že jistě zahynete a nebudete žít dlouho na zemi, kterou se chystáte obsadit, až přejdete Jordán. Nebe a zemi beru si dnes proti vám za svědka: Předkládám ti život, nebo smrt, požehnání, nebo kletbu. Vyvol si život, abys žil ty a tvoje potomstvo. Miluj Hospodina, svého Boha, poslouchej jeho hlas a lni k němu, neboť jen tak budeš žít a dlouho zůstaneš na zemi, o níž přísahal Hospodin, že ji dá tvým otcům Abrahámovi, Izákovi a Jakubovi.“ Z prvního čtení  (Dt 30,15-20).

Adresáty Mojžíšova vyhlášení části zákona Božího  jsou Izraelité ve vyhnanství, kteří přišli o svou zemi. Nyní mají přemýšlet o příčinách tohoto svého údělu, opět uzavřít smlouvu s Hospodinem, přijmout všechny jeho nároky a oživit ve svém srdci naději na šťastnější budoucnost.  Život není jen Božím darem, ale také účastí na Božím životě. Jedině Bůh skutečně žije, jedině on povolává své tvory k životu. Je proto nutné, abychom s ním byli neustále spojeni láskou a poslouchali jeho příkazy. Bůh s námi touží sdílet život a chce nás zahrnovat požehnáním. Proto nám dává své normy a příkazy – chce nám tím jasně ukázat, jak můžeme kráčet po jeho cestách a dosáhnout zaslíbené odměny.

Z evangelia (Lk 9,22-25):Ježíš řekl svým učedníkům, že Syn člověka bude muset mnoho trpět, že bude zavržen od starších, velekněží a učitelů Zákona, že bude zabit a třetího dne že bude vzkříšen. Všem pak řekl: „Kdo chce jít za mnou, ať zapře sám sebe, den co den bere na sebe svůj kříž a následuje mě. Neboť kdo by chtěl svůj život zachránit, ztratí ho, ale kdo svůj život pro mě ztratí, zachrání si ho. Vždyť co prospěje člověku, když získá celý svět, ale sám sebe zahubí nebo si uškodí?“

Z Lukášova evangelia čteme o tom,  jak Ježíš vyznal učedníkům v předpovědi o svém blížícím se utrpení její nezbytnost . Pak se Ježíš obrací ke všem a jasně vymezuje, jakou cestou jej máme následovat, chceme-li být jeho učedníky. Mluví o kříži. V době římské nadvlády  bylo běžné setkat se s průvodem odsouzenců, kteří k popravišti na zádech vlekli svůj kříž. Bylo to tedy dost  kruté přirovnání: následovat Krista jako  jeho učedníci  znamená žít v očích tohoto světa jako odsouzenci na smrt. A den co den být vystaven všeobecnému pohrdání. S následováním Pána Ježíše však není spojeno jen utrpení, ale také  konečné vítězství vzkříšení, spása a život v plnosti. Zvolme si proto život a učme se milovat Pána, poslouchat jeho hlas a žít ve spojení s ním.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na  čtvrtek  23.2.2023.

1. čtení: Dt 30,15-20

Žalmy: Žl 1,1-2.3.4+6,  odpověď: Blaze tomu, kdo svou naději vložil v Hospodina.

Evangelium: Lk 9,22-25

Zobrazeno 183×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio