Témata k nedělní a sváteční liturgii

ODPOUŠTĚJTE, A BUDE VÁM ODPUŠTĚNO. DÁVEJTE, A DOSTANETE - PONDĚLÍ PO 2. NEDĚLI POSTNÍ 6.3.2023

Bože, který zachováváš smlouvu a milosrdenství těm, kdo tě milují a zachovávají tvá přikázání: Zhřešili jsme, provinili jsme se, jednali jsme bezbožně, vzbouřili jsme se a odchýlili od přikázání a nařízení. Neposlouchali jsme tvé služebníky proroky, kteří tvým jménem mluvili k našim králům, knížatům, našim otcům i všemu lidu země. Tobě, Pane, sluší přiznat spravedlnost, nám však hanbu na tváři, jako se dnes skutečně hanbí judští mužové i jeruzalémští obyvatelé a všichni Izraelité, blízcí i dalecí, ve všech zemích, do nichž jsi je vyhnal pro nevěrnost, které se vůči tobě dopustili. Hospodine, nám se sluší hanbit ve tváři, našim králům, knížatům a našim otcům, neboť jsme zhřešili proti tobě. Avšak, Pán, náš Bůh, ať má s námi milosrdenství a odpustí nám, neboť jsme se proti němu vzbouřili, neposlouchali jsme hlas Hospodina, našeho Boha, abychom kráčeli v jeho zákonech, které nám dal skrze své služebníky proroky. Z prvního čtení  (Dan 9,4b-10).

Prorok Daniel se z babylonského zajetí modlitbou obrací  k Hospodinovi. Rekapituluje v ní  dějiny a uznává, že trest Boží je nevyhnutelnou odpovědí na nevěrnost lidu. Sám za sebe i za celý národ může Daniel Bohu s upřímnou  kajícností vyznat, že si utrpení, kterým právě procházejí,  po právu zasloužili. Toto vyznání nevede však k pocitu zoufalství, nýbrž k důvěrnému očekávání Božího odpuštění. Bůh Izraele je věrný a dobrotivý, váhavý k hněvu a veliký v lásce. 

Z evangelia (Lk 6,36-38) Ježíš řekl svým učedníkům: „Buďte milosrdní, jako je milosrdný váš Otec! Nesuďte, a nebudete souzeni, nezavrhujte, a nebudete zavrženi. Odpouštějte, a bude vám odpuštěno. Dávejte, a dostanete: míru dobrou, natlačenou, natřesenou a vrchovatou vám dají do klína. Neboť jakou mírou měříte, takovou se naměří zas vám.“

Ježíš nás vede k otevřenosti a velkorysosti v odpouštění a milosrdenství. Když to děláme, napodobujeme tím jeho odpouštějící lásku. Ježíš nás zve k milosrdenství a k ochotě vycházet vstříc odpuštění. Chce, abychom žasli nad nesmírnou Boží schopností milovat. Snažme se v této postní době každý den si připomínat, že nemáme posuzovat ani odsuzovat. Snažme se odpouštět a říkat druhým, že je jim odpuštěno. Ježíš zde znovu zdůrazňuje, jak zásadně důležité jsou naše vztahy k druhým lidem. Kdybychom byli milosrdní a neodsuzovali, byl by svět jiný.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na pondělí 6.3.2023.

1. čtení: Dan 9,4b-10

Žalmy: Žl 79,8.9.11+13,  odpověď: Nejednej s námi podle našich hříchů, Hospodine!

Evangelium: Lk 6,36-38

Zobrazeno 140×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio