Témata k nedělní a sváteční liturgii

PROSTE, A DOSTANETE; HLEDEJTE, A NALEZNETE; TLUČTE, A OTEVŘE SE VÁM! - ČTVRTEK PO 1. NEDĚLI POSTNÍ 2.3.2023

Královna Ester se utekla k Pánu, neboť se bála smrtelného nebezpečí, které hrozilo. Se svými služebnicemi ležela od rána do večera na zemi, a tak se modlila: „Bože Abrahámův, Bože Izákův a Bože Jakubův, jsi požehnaný! Pomoz mně opuštěné, nemám mimo tebe jiného pomocníka, Pane, neboť mi hrozí nebezpečí. Z knih svých předků jsem slyšela číst, Pane, že až do konce vysvobozuješ všechny, kdo se ti líbí. Pomoz nyní mně opuštěné, nemám nikoho jen tebe, Pane, můj Bože! Pomoz mně osiřelé a vlož do mých úst vhodnou řeč před tváří lva (krále) a učiň, abych se mu zalíbila! Proměň jeho srdce, aby nenávidělo našeho nepřítele, ať zahyne on i ti, kteří stejně smýšlejí! Nás však vysvoboď z rukou našich nepřátel, proměň náš zármutek v radost a naše bolesti v záchranu!“  Z prvního čtení z knihy Ester  (Est 4,17n.p-r.aa-bb.gg-hh).

Biblickou postavou, o které dnes čteme, je mladá židovská královna Ester, manželka perského krále. Dovídá se o připravovaných plánech, vedoucích k nařízení vyhladit všechny Židy, kteří byli odvlečeni do Perské říše. V hlubokých obavách o svůj a jejich život, jedinému Bohu,   jemuž ona a její národ  plně důvěřuje jako pravému Králi a naplněna  pokáním, vytrvale  předkládá  své  modlitby  s prosbami o pomoc,  záchranu a spásu. V modlitbách Hospodinovi připomíná, že si vyvolil Izraele, dal svá zaslíbení praotcům a slíbil, že je vyplní.  

Z evangelia (Mt 7,7-12 ):   Ježíš řekl svým učedníkům: „Proste, a dostanete; hledejte, a naleznete; tlučte, a otevře se vám! Neboť každý, kdo prosí, dostává, a kdo hledá, nalézá, a kdo tluče, tomu se otevře. Vždyť kdo je mezi vámi takový, že dá vlastnímu synovi kámen, když ho poprosí o chléb? Nebo když poprosí o rybu, že mu dá hada? Jestliže tedy vy, třebaže jste zlí, umíte dávat svým dětem dobré dary, čím spíše váš nebeský Otec dá dobré věci těm, kdo ho prosí. Co tedy chcete, aby lidé dělali vám, to všechno i vy dělejte jim, neboť v tom je celý Zákon i Proroci.“

Často se zdá, že naše modlitby zůstávají nevyslyšeny a nezodpovězeny. Ale dobré věci se dějí ve vlastním Božím čase. Bůh vždycky našim modlitbám naslouchá. Během modlitby od Boha vždy něco dostáváme. Když v modlitbě otevíráme Bohu svá srdce, Boží ruce jsou otevřené a dávají nám dobré dary. Z času modlitby odcházíme plnější víry, naděje a lásky, což je Boží útěcha. Žádný čas modlitby není promarněný.  Vzbuďte na závěr modlitby vděčnost za chvíle strávené s Bohem, zdrojem všeho dobra.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na čtvrtek  2.3.2023.

1. čtení: Est 4,17n.p-r.aa-bb.gg-hh

Žalmy: Žl 138,1-2a.2bc-3.7c-8,  odpověď: Kdykoli jsem tě volal, Hospodine, vyslyšels mě.

Evangelium:  Mt 7,7-12

Zobrazeno 176×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio