Témata k nedělní a sváteční liturgii

BOŽÍ SLOVO SLAVNOSTI SESLÁNÍ DUCHA SVATÉHO – NEDĚLE 28.5.2023 - K TÉMATU 224 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : „PŮSOBÍ DUCH SVATÝ JENOM V CÍRKVI ?“ - (Viz ).

Čtení ze Skutků apoštolů. Nastal den letnic a všichni byli společně pohromadě. Najednou se ozval z nebe hukot, jako když se přižene silný vítr, a naplnil celý dům, kde se zdržovali. A ukázaly se jim jazyky jako z ohně, rozdělily se a nad každým z nich se usadil jeden. Všichni byli naplněni Duchem Svatým a začali mluvit cizími jazyky, jak jim Duch vnukal, aby promlouvali. V Jeruzalémě bydleli zbožní židé ze všech možných národů pod nebem. Když se ten zvuk ozval, hodně lidí se sběhlo a byli ohromeni, protože každý z nich je slyšel, jak mluví jeho vlastní řečí. Žasli, divili se a říkali: „Ti, co tak mluví, nejsou to všichni Galilejci? Jak to tedy, že každý z nás slyší svou mateřštinu? My Parthové, Médové, Elamité, obyvatelé Mezopotámie, Judska a Kappadokie, Pontu a Asie, Frýgie a Pamfýlie, Egypta a lybijského kraje u Kyrény, my, kteří jsme připutovali z Říma, židé i proselyté, Kréťané i Arabové: slyšíme, jak našimi jazyky hlásají velké Boží skutky.“ Z prvního čtení  (Sk 2,1-11 ).

 Událost Seslání Ducha svatého, kterou evangelista Lukáš popisuje ve Skutcích apoštolů, dovršila Ježíšova zaslíbení. Duch svatý vstoupil do srdcí Ježíšových učedníků a přetvářela je ke schopnosti poznávat cestu, kterou chce Bůh přivést všechny národy k plnému společenství s ním v jednotě víry v ukřižovaného a vzkříšeného Ježíše Krista. Po této cestě budou apoštolové  pevně kráčet a zvěstovat víru celému světu.  

Ze druhého čtení  (1 Kor 12.3b-7.12-13):   Čtení z prvního listu svatého apoštola Pavla Korinťanům. Bratři! Jenom pod vlivem Ducha Svatého může někdo říci: „Ježíš je Pán.“ Dary jsou sice rozmanité, ale je pouze jeden Duch. A jsou rozličné služby, ale je pouze jeden Pán. A jsou různé mimořádné síly, ale je pouze jeden Bůh. On to všechno ve všech působí. Ty projevy Ducha jsou však dány každému k tomu, aby mohl být užitečný. Jako tělo je pouze jedno, i když má mnoho údů; ale všechny údy těla, přestože je jich mnoho, tvoří dohromady jediné tělo, tak je tomu také u Krista. Neboť my všichni jsme byli pokřtěni jedním Duchem v jedno tělo ať už jsme židé nebo pohané, otroci nebo svobodní všichni jsme byli napojeni jedním Duchem.

Apoštol Pavel se dopisem obrací na Korinťany, už nyní nadšené z toho, že i v jejich vzdáleném společenství se rozmanitým způsobem projevuje působení Ducha svatého. Připomíná jim, že Duch svatý je neúnavným tvůrcem jednoty. To on přetváří církev v jediné tělo, v tajemné tělo Kristovo, do něhož je každý křesťan začleněn prostřednictvím křtu vodou a působením Ducha svatého. 

Z evangelia (20,19-23):  Slova svatého evangelia podle Jana. Navečer prvního dne v týdnu přišel Ježíš tam, kde byli učedníci. Ze strachu před židy měli dveře zavřeny. Stanul mezi nimi a řekl: „Pokoj vám!“ Po těch slovech jim ukázal ruce a bok. Když učedníci viděli Pána, zaradovali se. Znovu jim řekl: „Pokoj vám! Jako Otec poslal mne, tak i já posílám vás.“ Po těch slovech na ně dechl a řekl jim: „Přijměte Ducha Svatého! Komu hříchy odpustíte, tomu jsou odpuštěny, komu je neodpustíte, tomu odpuštěny nejsou.“

Když se jednoho večera o Velikonocích  vzkříšený Ježíš Kristus zjevil svým učedníkům, odevzdal jim v té slavnostní chvíli svého Ducha  a spolu s ním i svůj pokoj, své poslání a svou nadpřirozenou moc. Vše vložil do základů nově se rodící církve. A Kristova Církev rozesetá po celém světě dodnes může v Duchu svatém znovu prožívat tajemství svého narození, vlastního křtu.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na neděli 28.5.2023.

1. čtení:  Sk 2,1-11

Žalmy: 104,1ab+24ac-30.31+34, odpověď:  Sešli svého ducha, Hospodine, a obnov tvář země!

2. čtení: 1 Kor 12.3b-7.12-13

Evangelium:  20,19-23

Zobrazeno 113×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio