Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO PÍSMA 14. NEDĚLE V MEZIDOBÍ K TÉMATU 233 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“: „ PŘÍLEŽITOST KE HŘÍCHU “- 9.7.2023.

Čtení z knihy proroka Zachariáše. Toto praví Hospodin: „Hlasitě zajásej, siónská dcero, zaplesej, dcero jeruzalémská, hle, tvůj král k tobě přichází, je spravedlivý a přináší spásu, je pokorný a jede na oslu, na oslátku, osličím mláděti. Zničí válečné vozy z Efraima, válečné oře z Jeruzaléma, zlomen bude bitevní luk. Národům ohlásí pokoj, bude vládnout od moře k moři, od řeky Eufratu až do končin země.“ Z prvního čtení  (Zach 9,9-10 ). Proroctví z knihy Zachariášovy vyzývá k radosti slovy, používanými  pro dobu očekávání příchodu Mesiáše. Tento král, který přichází, je dokonale skromný, pokorný a spravedlivý. Uplatňuje Hospodinovu vůli, přináší lidem Boží spravedlnost a spásu. Odmítá násilí, ohlašuje pokoj a bude vládnout ve všech končinách země.

Ze druhého čtení  (Řím 8,9.11-13 ):  Čtení z listu svatého apoštola Pavla Římanům. Bratři! Vy žijete ne podle těla, nýbrž podle Ducha, jestliže skutečně ve vás přebývá Duch Boží. Kdo totiž nemá Kristova Ducha, ten není jeho. A když sídlí ve vás Duch toho, který z mrtvých vzkřísil Ježíše, pak ten, který z mrtvých vzkřísil Krista Ježíše, probudí k životu i vaše smrtelná těla svým Duchem, který sídlí ve vás. Nuže, bratři, nejsme vázáni povinnostmi k tělu, že bychom museli žít, jak chce tělo. Žijete-li totiž tak, jak chce tělo, musíte umřít; jestliže však s pomocí Ducha ničíte záludnosti těla, budete žít.

Apoštol Pavel listem Římanům nás křesťany upozorňuje na křehkost našich morálních hodnot, což nás až příliš lehce strhuje k využívání mnoha příležitostí ke hříchu. Snadno upadáme do velkého nebezpečí hřešit, protože z každé takové příležitosti  vzniká pokušení. A pokušení nás láká, abychom udělali něco, co se Bohu nelíbí. Jedině s pomocí Kristova Ducha, pokud mu dovolíme se v nás usídlit, se  dokážeme vyhnout všem záludnostem pokušení.

Z evangelia (Mt 11,25-30 ):    Ježíš se ujal slova a řekl: „Velebím tě, Otče, Pane nebe a země, že když jsi tyto věci skryl před moudrými a chytrými, odhalil jsi je maličkým; ano, Otče, tak se ti zalíbilo. Všechno je mi dáno od mého Otce. A nikdo nezná Syna, jenom Otec, ani Otce nezná nikdo, jenom Syn a ten, komu to chce Syn zjevit. Pojďte ke mně, všichni, kdo se lopotíte a jste obtíženi, a já vás občerstvím. Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mě, neboť jsem tichý a pokorný srdcem, a naleznete pro své duše odpočinek. Vždyť mé jho netlačí a mé břemeno netíží.“

Podle Matoušova evangelia Ježíš o sobě věděl, že je Synem Božím. Stačí několik veršů, abychom nahlédli do jeho srdce a přijali jeho pozvání prodlévat v něm. Pohroužíme-li se do jeho Moudrosti, získáme sílu k překonání všech světských  příležitostí ke hříchu a nalezneme pro své duše odpočinek.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na neděli  9.7.2023.

1. čtení: Zach 9,9-10                        

Mezizpěv : Žl 145,1-2.8-9.10-11.13cd-14 ; odpověď: Budu velebit tvé jméno, můj Bože, králi.

2. čtení: Řím 8,9.11-13

Evangelium: Mt 11,25-30

Podle projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV viz odkaz  na TÉMA 233:   „PŘÍLEŽITOST KE KŘÍCHU “ 14. neděle v mezidobí 9.7.2023.

Zobrazeno 138×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio