Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO PÍSMA K 23. NEDĚLI V MEZIDOBÍ A K TÉMATU 243 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“: „CHYBY A POHORŠENÍ V CÍRKVI – BRATRSKÉ NAPOMENUTÍ“ 10.9. 2023 .

Čtení z knihy proroka Ezechiela. Toto praví Hospodin: „Nuže, synu člověka, ustanovil jsem tě strážným pro Izraelův dům. Když uslyšíš z mých úst slovo, napomeň lid mým jménem. Když řeknu bezbožnému: Zemřeš! a ty mu nebudeš domlouvat, aby se odvrátil od svého chování, umře on, bezbožník, pro svou nepravost, ale jeho krev budu vymáhat z tvé ruky. Když se však budeš snažit odvrátit bezbožného od jeho chování , aby se změnil, ale on nezmění své chování, zemře pro svoji nepravost, ty však sám sebe zachráníš.“ Z prvního čtení  (Ez 33,7-9). Dějinným pozadím prvního čtení z knihy proroka Ezechiela, jsou události po porážce Judska od Babylónie 597 př.n.l. a po odvlečení elity obyvatelstva do vyhnanství. Marně dlouho předtím promlouval prorok Jeremiáš k lidu a k vládcům království, aby je odvrátil od nevěrnosti Hospodinu a jeho zákonů. Ani tehdy však Bůh svůj hříšný lid neopustil. Vysílá tedy proroka Ezechiela, aby lid povzbudil a zavedl ho zpět na cestu obrácení a života.

Ze druhého čtení  (Řím 13,8-10): Čtení z listu svatého apoštola Pavla Římanům. Bratři! Nebuďte nikomu nic dlužni – jen vzájemnou lásku. Neboť kdo druhého miluje, splnil zákon. Vždyť přikázání `nebudeš cizoložit, nebudeš zabíjet, nebudeš krást, nebudeš žádostivý', a je-li ještě nějaké jiné přikázání, všecka jsou shrnuta v tomto: `Miluj svého bližního jako sám sebe.' Láska bližnímu neubližuje. Naplněním zákona je tedy láska.

Výňatek z Pavlova listu patří k té jeho části, která obsahuje povzbuzení. Apoštol se zde snaží upozornit na přikázání lásky, v jehož plnění nachází svůj opěrný bod všechny představy o křesťanském životě  v církvi. Láska je naplněním Zákona. Je jeho završením, jeho dozráním, jeho základem.

Z evangelia (Mt 18,15-20): Slova svatého evangelia podle Matouše. Ježíš řekl svým učedníkům: „Když tvůj bratr zhřeší proti tobě, jdi a pokárej ho mezi čtyřma očima. Dá-li si od tebe říci, svého bratra jsi získal. Nedá-li si však říci, přiber si ještě jednoho nebo dva, aby `každá výpověď byla potvrzena ústy dvou nebo tří svědků'. Když je však neposlechne, pověz to církvi. Jestliže však neposlechne ani církev, ať je pro tebe jako pohan nebo celník. Amen, pravím vám: Všecko, co svážete na zemi, bude svázáno na nebi, a všecko, co rozvážete na zemi, bude rozvázáno na nebi. Opět vám říkám: Jestliže se shodnou na zemi dva z vás na jakékoli věci a budou o ni prosit, dostanou ji od mého nebeského Otce. Neboť kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich.“

Úryvek z evangelia podle Matouše patří k Ježíšově promluvě o bratrství v církvi. Jeho řeč je prostoupena starostí o bratry, kteří pochybili a napomenutím, že všichni musí cítit odpovědnost za to, aby bratra, který zhřešil, přivedli k obrácení.  Boží slovo dnešní liturgie je o bratrském napomínání. Ezechiel se dovolává osobní zodpovědnosti, Pavel připomíná, že ta má své kořeny ve vzájemné lásce, evangelium ukazuje, jak se má vykonávat.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na neděli  10.9.2023.

1. čtení: Ez 33,7-9

Mezizpěv :  Žl 95,1-2.6-7b.7c-9 , odpověď: Kéž byste dnes uposlechli jeho hlasu! Nezatvrzujte  svá srdce!

2. čtení:Řím 13,8-10

Evangelium: Mt 18,15-20

Podle projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : „CHYBY A POHORŠENÍ V CÍRKVI – BRATRSKÉ NAPOMENUTÍ“ 10.9.2023.

Zobrazeno 120×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio