Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO PÍSMA K 27. NEDĚLI V MEZIDOBÍ A K TÉMATU 248 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“: „LIDSKÉ CTNOSTI“ 8.10. 2023 .

Čtení z knihy proroka Izaiáše. Zazpívám píseň svému miláčkovi, píseň svého přítele o jeho vinici. Vinici měl můj přítel na úrodném svahu. Oplotil ji, očistil od kamení, osázel ji ušlechtilou révou. Uprostřed postavil věž, i lis v ní vyhloubil: čekal, že ponese hrozny, ona však plodila pláňata. Nyní tedy, obyvatelé Jeruzaléma a judští mužové, suďte mezi mnou a mou vinicí! Co jsem měl ještě udělat své vinici a neudělal jsem? Když jsem čekal, že ponese hrozny, proč přinesla plané plody? Teď vám ukážu, co udělám své vinici: odstraním její plot, že ji spasou, rozbořím její zeď, že ji rozšlapou. Udělám z ní pustinu, nebude ořezána ani okopána, vzroste v trní a hloží. Mrakům dám příkaz, aby ji nezkropily deštěm. Vinicí Hospodina zástupů je dům Izraele, Judovci – jeho milou sazenicí. Čekal spravedlnost, a hle – nepravost, čekal právo, a hle – bezpráví! Z prvního čtení  (Iz 5,1-7).

 Obsah dnešního čtení z Izaiášovy knihy je vyjádřen v podobě písně. Prorok ji zpívá svému „miláčkovi“, jenž je v ní symbolem Boha Otce a „jeho vinice“, kterou zde chápeme jako Izrael. Je to píseň o Boží lásce a starosti o vyvolený národ i při omezené schopnosti jeho lidu konat dobro. Boží spravedlnost se  neprojeví tak, že by si s nájemci „vinice“ krutě vypořádal účty, ale v tom, že jeho syn, který  byl z „vinice“ surově vyhnán a zabit, se pro ně přesto stane navěky nepostradatelným. 

Ze druhého čtení  (Flp 4,6-9): Čtení z listu svatého apoštola Pavla Filipanům. Bratři! O nic nemějte starost! Ale ve všem předkládejte Bohu své potřeby v modlitbě a prosbě s děkováním. Pak Boží pokoj, který převyšuje všechno pomyšlení, uchrání vaše srdce a vaše myšlenky v Kristu Ježíši. Konečně, bratři, mějte zájem o všechno, co je pravdivé, co je čestné, co je spravedlivé, co je nevinné, co je milé, co slouží dobré pověsti, a o každou zdatnost nebo činnost, která si zasluhuje chvály. Dělejte i nadále to, čemu jste se ode mě naučili, co jste ode mě převzali, ode mě slyšeli a na mně viděli. A Bůh, dárce pokoje, bude s vámi.

Apoštol Pavel na konci svého dopisu Filipanům klade důraz na svá závěrečná doporučení. Především, aby nepodléhali starostem o svůj ctnostný křesťanský způsob života. Zaručuje jim, že budou-li Bohu důvěřovat, budou jeho milostí obdařeni základními lidskými ctnostmi a k tomu získají trvalou a pevnou dispozici konat dobro.

Z evangelia  (Mt 21,28-32):  Slova svatého evangelia podle Matouše. Ježíš řekl velekněžím a starším lidu: „Poslyšte podobenství: Byl jeden hospodář a ten vysázel vinici. Obehnal ji plotem, vykopal v ní jámu pro lis a vystavěl strážní věž, pronajal ji vinařům a vydal se na cesty. Když se přiblížilo vinobraní, poslal k vinařům své služebníky vyzvednout z ní výtěžek. Ale vinaři jeho služebníky popadli, jednoho zbili, druhého zabili, třetího ukamenovali. Hospodář poslal tedy jiné služebníky, ještě ve větším počtu než poprvé, ale naložili s nimi zrovna tak. Naposled k nim poslal svého syna; myslel si: `Na mého syna budou mít ohled.' Když však vinaři uviděli syna, řekli si mezi sebou: `To je dědic. Pojďme, zabijme ho, a jeho dědictví bude naše!' A popadli ho, vyhnali ven z vinice a zabili. Až pak přijde pán té vinice, co asi s těmi vinaři udělá?“ Odpověděli mu: „Krutě ty zlosyny zahubí a svou vinici pronajme jiným vinařům, kteří mu budou ve svůj čas odvádět výtěžek.“ Ježíš jim řekl: „Nečetli jste nikdy v Písmu: `Kámen, který stavitelé odvrhli, stal se kvádrem nárožním. Učinil to Pán a v našich očích je to podivuhodné?' Proto vám říkám: Vám bude Boží království odňato a bude dáno národu, který ponese jeho ovoce.“

Stejně jako z prvního čtení i z dnešního Matoušova evangelia je zřejmé, že Bůh projevuje o svou „vinici“, tedy o svůj vyvolený lid mimořádný zájem a péči. Aby přinesla jeho  Boží láska úsilí užitek  a plody, obětuje Bůh Otec svého Syna a posílá ho mezi bezectný národ, aby „úrodu“ zachránil pro spásu celého lidstva.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na neděli   8.10.20231.

Mezizpěv: Žl 80,9+12.13-14. 15-16 , odpověď: Dům Izraele je vinicí Páně.

2. čtení: Flp 4,6-9

Evangelium: Mt 21,33-43

Podle projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : viz odkaz  na vypracované TÉMA 248: „LIDSKÉ CTNOSTI“  8.10.2023.

 

Zobrazeno 160×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio