Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO PÍSMA K 32. NEDĚLI V MEZIDOBÍ A K TÉMATU 256 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“: „KŘESŤANSKÁ MOUDROST (PROZÍRAVOST)“ 12.11.2023

Touhu po moudrosti si přeje autor úryvku prvního čtení u svých posluchačů vzbudit tím, že ji líčí ve skvělých barvách. Jeho verše dovolují v moudrosti vidět představu mladé, přitažlivé ženy, po které každý spravedlivý muž touží, pátrá po ní a nalézá ji u svých dveří. Stejně tak je tomu s Bohem. Dá se nalézt těm, kdo ho hledají. Ježíš Kristus, Boží Syn, dokonce přišel na svět, aby sám hledal mezi lidmi ty, které by dokázal k sobě přitáhnout a nabídnout  jim umění moudře žít.

Čtení z knihy Moudrosti. Moudrost září a nevadne, snadno ji vidí ti, kdo ji milují, dává se nalézt těmi, kdo ji hledají. Předchází ty, kdo po ní touží, a ukazuje se jim první. Neunaví se, kdo k ní časně přichází, najde ji, jak mu sedí u dveří. Myslet totiž na ni, je svrchovaná prozíravost, kdo kvůli ní bdí, brzy je bez starosti. Vždyť sama obchází a hledá ty, kdo jsou jí hodni, na cestách se jim ukazuje s přízní a při každé myšlence jim vychází vstříc. (Mdr 6,12-16): 

Ze druhého čtení  (1 Sol 4,13-18):Čtení z prvního listu svatého apoštola Pavla Soluňanům. Nechceme vás, bratři, nechat v nevědomosti o těch, kteří už zemřeli. Nesmíte pro ně truchlit tak jako ostatní, kdo nemají naději. Poněvadž věříme, že Ježíš umřel i vstal z mrtvých, věříme také, že s Ježíšem přivede Bůh k životu i ty, kdo zesnuli ve spojení s ním. Říkáme vám to přece, jak nás Pán o tom poučil: My živí, kteří se dožijeme příchodu Páně, nepředstihneme ty, kdo budou už mrtví. Až totiž bude dán rozkaz, až zazní archandělův hlas a Boží polnice, sám Bůh sestoupí z nebe. Napřed vstanou zemřelí křesťané, potom my, kteří zůstaneme naživu, budeme spolu s nimi uchváceni v oblacích do vzduchu vstříc Pánu. A pak už budeme s Pánem navždycky. Těšte se proto navzájem těmito slovy.

Kázání apoštola Pavla Soluňanům je plné moudrých předpovědí o našem budoucím „životě po životě“. Apoštol si nepřeje, aby jeho bratři a sestry ve víře  truchlili jako ostatní, kteří nemají naději. Křesťan se od nich liší, protože člověk víry je právem schopen doufat. Je naplněn  základní životní ctností - moudrostí. To jej vede k přesvědčení, že spolu s Kristem bude vzkříšen k věčnému spojení s Pánem v nebeském království.

Z evangelia  ( Mt 25,1-13):  Slova svatého evangelia podle Matouše. Ježíš řekl svým učedníkům toto podobenství: „Nebeské království je podobné deseti pannám, které vzaly lampy a vyšly naproti ženichovi. Pět z nich bylo pošetilých a pět prozíravých. Pošetilé vzaly sice lampy, ale nevzaly s sebou olej, prozíravé si však vzaly s lampami také do nádobek olej. Když ženich dlouho nepřicházel, začaly všechny podřimovat a usnuly. Uprostřed noci se strhl křik: `Ženich je tady! Jděte mu naproti!' Tu všechny ty panny vstaly a začaly si upravovat lampy. Pošetilé prosily prozíravé: `Dejte nám trochu oleje, lampy nám dohasínají.' Ale prozíravé odpověděly: `Nemůžeme, nestačilo by pak ani nám, ani vám, dojděte si raději k prodavačům a kupte si.' Jakmile však odešly nakoupit, přišel ženich a ty připravené vešly s ním na svatbu a dveře se zavřely. Později přišly i ostatní panny a volaly: `Pane, pane, otevři nám!' On však odpověděl: `Amen, amen, pravím vám: Neznám vás.' Bděte tedy, protože neznáte den ani hodinu.“

Ježíšovo podobenství o moudrých pannách z Matoušova evangelia nabízí moudré naučení, jak se chovat během čekání  na Pánův příchod. Pravá prozíravost křesťana tkví v rozumném nasměrování života. Vybízí nás, abychom neprožili svůj život naprázdno, abychom nezapomínali, že jsme poutníky, směřující k Pánu. Pravá moudrost je darem, jenž sestupuje od Boha. Kdo po ní touží, toho moudrost předchází.  

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova  k 32. neděli v mezidobí 12.11.2023.

1. čtení: Mdr 6,12-16

Mezizpěv   Žl 63,2.3-4.5.7-8 ,odpověď: Má duše po tobě žízní, Pane, můj Bože!

2. čtení: 1 Sol 4,13-18

Evangelium: Mt 25,1-13

Podle projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : viz odkaz  na vypracované TÉMA 256, zaměřené ke dnešní bohoslužbě slova: „KŘESŤANSKÁ MOUDROST (PROZÍRAVOST)“  12.11.2023 .

Zobrazeno 120×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio