Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO PÍSMA K 6. NEDĚLI V MEZIDOBÍ A K TÉMATU 274 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“:„OBNOVENÁ LITURGIE ŽÁDÁ ROZDĚLENÍ SLUŽEB“ –11.2.2024

Čtení úryvku z knihy Mojžíšovy nás vede k poznání, že dávní proroci jako byl Mojžíš, byli Hospodinem, kromě daru víry a  konání zázraků, obdařeni také schopnostmi uplatňovat léčebná a protiepidemická opatření k prospěchu společenství. Malomocenství Židé tehdy mylně chápali v úzké souvislosti s hříchem. A způsob uzdravení z této nemoci se jim  stalo symbolem vysvobození z moci zla a hříchu.

Hospodin řekl Mojžíšovi a Árónovi: „Jestliže se u někoho ukáže na holé kůži vřed, strup nebo světlá skvrna což bývají příznaky zhoubného malomocenství – ať je přiveden k veleknězi Árónovi nebo k některému z jeho synů kněží. Malomocný, na němž se objeví tato vyrážka, ať chodí v roztržených šatech, s rozpuštěnými vlasy a se zahalenými vousy a bude volat: Nečistý, nečistý! Je nečistý po všechen čas, pokud bude mít vyrážku. Je nečistý, bude bydlet sám, musí se zdržovat mimo tábor.“ (Lv 13,1-2.45-46).

Ze druhého čtení  (1 Kor 10,31-11,1 ):Čtení z prvního listu svatého apoštola Pavla Korinťanům. Bratři! Ať jíte, ať pijete nebo cokoli jiného děláte, všecko dělejte k Boží oslavě. Nebuďte pohoršením ani židům, ani pohanům, ani Boží církevní obci. Já se také snažím o to, abych ve všem pamatoval na druhé, a nehledím na to, co je prospěšné mně, ale na to, co prospívá všem, aby tak mohli dojít spásy. Napodobujte mne, jako já napodobuji Krista.

Apoštol Pavel vedl společenství věřících křesťanů, aby se všude chovali jako ctitelé Boha a svým životním postojem napodobňovali Ježíšovo jednání podle toho, jakými charismaty byli Duchem svatým obdařeni. Učení svatého Pavla navazuje na životní styl Ježíše Krista, který nehledal svůj vlastní prospěch, ale celý svůj život naplnil pozorností a láskou vůči druhým.

Z evangelia  (Mk 1,40-45 ): Slova svatého evangelia podle Marka. K Ježíšovi přišel jeden malomocný a na kolenou ho prosil: „Chceš-li, můžeš mě očistit.“ Ježíš měl s ním soucit. Vztáhl ruku, dotkl se ho a řekl mu: „Chci, buď čistý!“ A hned od něho malomocenství odešlo a byl očištěn. Ježíš ho hned poslal pryč a přísně mu nařídil: „Ne abys někomu o tom říkal! Ale jdi, ukaž se knězi a přines oběť za své očištění, jak nařídil Mojžíš – jim na svědectví.“ On odešel, ale začal to horlivě rozhlašovat a tu událost rozšiřovat, takže Ježíš už nemohl veřejně vejít do města, ale zůstával venku na opuštěných místech. Ale přesto k němu chodili lidé odevšad.

Když evangelista Marek vypráví o uzdravení malomocného, potvrzuje tím současně, že skutečně došlo k zázraku, o který nemocný s vírou v Boha Ježíše prosil.  Svěřil se Pánově moci, jak ho Ježíš - Syn Boží učil. Malomocný člověk není osobou zlořečenou, ani z vůle Boha  onemocněním trestanou, nýbrž tvorem, kterého Pán nikdy nepřestal milovat. Vše co Bůh koná, směřuje ke spáse člověka.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova  k 6. NEDĚLI V MEZIDOBÍ  - 11.2.2024 .

1. čtení: Lv 13,1-2.45-46

Mezizpěv: Žl 32,1-2.5.11  Odpověď: Tys mé útočiště, zahrneš mě radostí ze záchrany.

2. čtení:  1 Kor 10,31-11,1

Evangelium: Mk 1,40-45

Podle projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : viz odkaz  na vypracované TÉMA 274, ke dnešní bohoslužbě slova: „ OBNOVENÁ LITURGIE  ŽÁDÁ ROZDĚLENÍ SLUŽEB“  11.2.2024

Zobrazeno 107×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio