Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO Z BOHOSLUŽBY 28. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 10.10.2021

Modlil jsem se, a byl mi dán rozum, prosil jsem, a ducha moudrosti v úděl jsem přijal. Jí jsem dal přednost před žezly a trůny a bohatství ve srovnání s ní jsem pokládal za nic. –Ze slova modlitby, v níž mladý král Šalamoun prosí o dar moudrosti, kterou upřednostňuje  před všemi jinými hodnotami lidského života.První čteni - „Kniha Moudrosti 7,7-11.

Ze  druhého čteni Židům:

Boží slovo je plné života a síly, ostřejší než každý dvojsečný meč: proniká až k rozdělení duše a ducha, kloubů a morku a pronáší soud i nad nejvnitřnějšími lidskými myšlenkami a hnutími.  V Novém zákoně k nám moudrost přichází v osobě Ježíše Krista jako vtělené Boží slovo s neomylnou schopností správně rozeznávat dobro od zla a mocí vynášet spravedlivý soud. Apoštol Pavel v listě Židům nám o ní předkládá působivou teologickou úvahu. Boží slovo je svěřeno Bohem Otcem do rukou jeho milovaného Syna, před jehož soudem neunikne žádný tvor.  (Židům 4, 12-13).

Z evangelia (Marek 10,17-30). Říkali si mezi sebou: „Kdo tedy může být spasen?“ Ježíš odpověděl:„U lidí je to nemožné, ale ne u Boha. Vždyť u Boha je možné všechno. Amen, pravím vám: Nikdo není, kdo by opustil dům, bratry nebo sestry, matku nebo otce, děti nebo pole pro mě a pro evangelium, aby nedostal stokrát víc nyní v tomto čase, a to i přes pronásledování, a v budoucím věku život věčný.“

Otázku co dělat pro dosáhnutí věčného života  Ježíš ve svatém Písmu Markova evangelia vysvětluje. Ne každý z nás však je schopen pochopit, co je pravým bohatstvím člověka. Nedokáže  rozpoznat pravou tvář moudrosti. Život nás naučí, že vzdálíme-li se od moudrosti Krista, nikdy nebudeme šťastni. Všechno falešné a domnělé bohatství světa totiž nedokáže utišit náš hlad po Božím slovu a jeho pravdě, která nás povede ke spáse.

Odkazy na texty čtení  k bohoslužbě slova  28. neděle v mezidobí  10.10.2021 .

1. čtení: Kniha Moudrosti 7,7-11

Žalmy  90,12-17, odpověď: Nasyť nás, Pane, svou slitovností, abychom se radovali.

2. čtení: Židům 4, 12-13

Evangelium:  Marek 10,17-30

Ke všem třem čtením jsou komentáře a texty směrovány k dnešnímu tématu „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ - PÍSMO SVATÉ viz: https://matonick.signaly.cz/2110/pismo-svate-tema-120-ucici-se-cirkev-28-nedele-v-mezidobi-10-10-2021

Zobrazeno 173×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio