Témata k nedělní a sváteční liturgii

DUCH HOSPODINŮV BYL S NÍM - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PONDĚLÍ 24.1.2022 - PAMÁTKA SV. FRANTIŠKA SALESKÉHO

Přišli všichni přední mužové izraelští ke králi do Hebronu a král David s nimi v Hebronu uzavřel smlouvu před Hospodinem, oni pak pomazali Davida za krále nad Izraelem. Davidovi bylo třicet let, když se stal králem; a kraloval čtyřicet let. V Hebronu kraloval nad Judou sedm let a šest měsíců; v Jeruzalémě kraloval třiatřicet let nad celým Izraelem i nad Judou. Král se svými muži pak vytáhl k Jeruzalému. Dobyl tvrze Siónu - a to je město Davidovo. A David se stával stále mocnějším, protože Hospodin, Bůh zástupů, byl s ním.  - Z  prvního čtení  ( 2 Samuelova 5). 

Po smrti Saula a jeho synů se před Davidem shromáždily všechny izraelské kmeny. Jejich zástupci mu sdělili: „Už za Saulova kralování jsi to byl ty, kdo nás vedl. Tobě také Bůh řekl, že budeš panovat nad Izraelem. Buď nyní naším králem!“ David souhlasil a oni ho za krále pomazali. Za své sídelní královské město si zvolil David Jeruzalém. Město dobyl a nechal v něm vystavět královský palác. 

Z evangelia:( Marek 3,22-30 ) : Učitelé Zákona, kteří přišli z Jeruzaléma, tvrdili o Ježíšovi: "Je posedlý Belzebubem! Vyhání zlé duchy s pomocí vládce zlých duchů." Zavolal si je a mluvil k nim v podobenstvích: " Jak může satan vyhánět satana? Je-li království v sobě rozdvojeno, takové království nemůže obstát. Amen, pravím vám: Všechno bude lidem odpuštěno, hříchy i rouhání, kterých se dopustili. Kdo by se však rouhal Duchu Svatému, nedojde odpuštění navěky, ale bude vinen věčným hříchem." To řekl proto, že tvrdili: "Je posedlý nečistým duchem."

Jeruzalémští znalci Písma jsou Ježíšovými nejtvrdšími kritiky. Zde nepopírají, že Ježíš s úspěchem vyhání démony, ale tvrdí, že je sám posedlý a že zlé duchy vyhání mocí zlého ducha. Ježíšova odpověď je logická a přesvědčující. Výstižně osvětluje, co se při vyhánění zlého ducha děje. Možná budeme muset usilovně prosit o milost jak vlastně dnes tento příběh smysluplně chápat. Mějme při tom vždy na paměti, že evangelisté chtějí vystihnout, kdo je Ježíš a co znamená, když ho nazýváme Spasitelem. Ježíš je opravdu silnější. Staví se proti silám zla a moc temnoty ho nepřemůže. Ale znalci Písma se moci Ducha vzpírají a rozšiřují o Ježíšovi zlovolné zprávy.  Rouhají se Duchu svatému se všemi důsledky takového konání. 

Odkaz  na  kompletní    liturgické texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na pondělí 24.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  2 Samuelova5,1-7.10

Žalmy:  89,20.21-22.25-26   , odpověď:  Má věrnost a láska ho budou provázet.

Evangelium:  Marek 3,22-30 

Zobrazeno 345×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio