Témata k nedělní a sváteční liturgii

PANA POČNE A PORODÍ SYNA – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SLAVNOST ZVĚSTOVÁNÍ PÁNĚ - PÁTEK 25.3.2022

Pravil Izaiáš: „Slyšte tedy, Davidův dome! Nestačí vám omrzovat lidi, že omrzujete i mého Boha? Proto vám dá znamení sám Pán: Hle, panna počne a porodí syna a dá mu jméno Emanuel (to je `Bůh s námi').“Z  prvního čtení  (Izaiáš 7).

V době života proroka Izaiáše vyvolený národ, odmítl nechat se Bohem vést. Proto Hospodin ústy proroka předpověděl, že on sám k lidu sestoupí. Že přijde v den, kdy se panenské dívce narodí jako dítě, symbolicky pojmenované Emanuel, což znamená „Bůh s námi“. Toto slovo bylo zapsáno a Boží lid si je neustále připomínal, až došlo svého naplnění v Ježíši, v němž definitivně s lidmi Bůh přebývá. 

Ze  druhého čtení : (Židům 10) Proto jsem řekl: Tady jsem, abych plnil, Bože, tvou vůli, jak je to o mně psáno ve svitku knihy.' Po prvních slovech: `dary ani oběti, celopaly ani oběti za hřích jsi nechtěl a neměls v nich zálibu' – a přece to (všechno) se obětuje podle Zákona – hned dodává: `Tady jsem, abych plnil tvou vůli.' To první ruší, aby ustanovil to druhé. A touto `vůlí' jsme posvěceni obětováním těla Ježíše Krista jednou provždy.

V úryvku z listu Židům apoštol Pavel představuje Ježíše jako toho, který přichází, aby zcela naplnil Boží vůli. Přichází a přijímá lidské tělo, aby mohl touto vůlí posvětit celý život lidstva. Neobětoval Bohu žádnou starozákonní oběť, nýbrž ustanovil, aby se jí stala samotná jeho osobnost s  jeho lidskou přirozeností. To je hluboký smysl jeho vtělení.

Z  evangelia:(Lukáš 1): Anděl Gabriel byl poslán od Boha do galilejského města, které se jmenuje Nazaret, k panně zasnoubené s mužem jménem Josef z Davidova rodu a ta panna se jmenovala Maria. Anděl k ní vešel a řekl: „Buď zdráva, milostiplná! Pán s tebou!“ Když to slyšela, ulekla se a uvažovala, co má ten pozdrav znamenat. Anděl jí řekl: „Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš. Bude veliký a bude nazván Synem Nejvyššího. Pán Bůh mu dá trůn jeho předka Davida, bude kralovat nad Jakubovým rodem navěky a jeho království nebude mít konce.“

V Ježíši zvěstovanémv Lukášově evangeliu se uskutečňují všechny prvky zaslíbení dané Hospodinem králi Davidovi. Ježíš je Mesiáš z rodu Davidova, on je Syn Boží zrozený ženou, nový chrám, Bohem připravený dům, v němž se Bůh s člověkem setkává.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pátek 25.3.2022.  (Níže je uveden  jejich základní přehled).

1. čtení:   Izaiáš 7,10-14

Žalmy:  40,7-8a.8b-9.10.11, odpověď: Hle, přicházím, Pane, splnit tvou vůli.

2. čtení:   Židům 10,4-10

 Evangelium:  Lukáš 1,26-38

 Na dnešní  slovo k bohoslužbě   navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem:  152 „JAK JE BOŽÍ SYN ČLOVĚKEM“ – viz.

Zobrazeno 294×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio