Témata k nedělní a sváteční liturgii

POKORNÝM SRDCEM, BOŽE, NEPOHRDNEŠ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK PO POPELEČNÍ STŘEDĚ 4.3.2022

4. 3. 2022 0:09

Toto řekl Pán, Bůh:  Hle, k sváru a hádce se postíte a bijete zločinnou pěstí. Přestaňte se takhle postit, a váš hlas bude slyšet až do výšin. Je tohle půst, jaký se mně líbí, den, v němž se člověk umrtvuje? Či není půst, jaký si přeji, spíš toto: rozvázat nespravedlivá pouta, uvolnit uzly jha, utiskované propustit na svobodu, zlomit každé jařmo? Lámat svůj chléb hladovému, popřát pohostinství bloudícím ubožákům; když vidíš nahého, obléci ho, neodmítat pomoc svému bližnímu? Tehdy vyrazí tvé světlo jak zora, tvá jizva se brzy zacelí. Před tebou půjde tvá spravedlnost a za tebou Boží sláva. Tehdy budeš volat, a Hospodin odpoví, křičet o pomoc, a on řekne: `Zde jsem!'” Z  prvního čtení  (Izaiáš  58 ). 

V textu porok vystupuje a odsuzuje falešný půst, za nímž se skrývají hrubé sociální nespravedlnosti. Čistě povrchní bohoslužbu, která se nepojí se solidaritou s chudými a spravedlností, vidí Bůh jako něco zcela neplodného. Pravými vnějšími projevy obrácení jsou upřímná láska k potřebným a milosrdenství k těm, kdo jsou utlačováni. Postit se znamená  z lásky k Bohu a k bližnímu si něco odepřít. Zde není místo pro individualismus a faleš. 

Z  evangelia:(  Matouš 9,14-15 ): K Ježíšovi přišli Janovi učedníci a ptali se: „Proč se my a farizeové postíme – ale tvoji učedníci se nepostí?“ Ježíš jim odpověděl: „Mohou hosté na svatbě truchlit, dokud je ženich s nimi? Přijdou však dny, kdy jim ženicha vezmou, a potom se budou postit.“

V dnešní době nám není půst až tak cizí. Motivuje nás jako prostředek ke zchudnutí ze zdravotních či estetických důvodů. Církev zdůrazňuje dva podstatně jiné rozměry křesťanského postu: odkaz na Krista a  solidaritu k těm, kdo trpí hladem a žízní. Ve vztahu ke Kristu se postíme, protože Kristus – Ženich – ještě není úplně přítomen v mnohých z nás ani ve společnosti, ve které žijeme. Pravý půst koná ten člověk, který tak činí, aby v sobě uvolnil ve svém nitru dostatečný prostor, pro Krista, aby mohl zcela naplnit celý jeho život. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pátek 4.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  Izaiáš  58,1-9a

Žalmy:  51,3-4.5-6a.18-19, odpověď:  Zkroušeným a pokorným srdcem, Bože, nepohrdneš.

Evangelium:  Matouš 9,14-15

Zobrazeno 259×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio