Témata k nedělní a sváteční liturgii

ULILI SI BÝČKA A KLANĚJÍ SE MU – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ČTVRTEK PO 4. NEDĚLI POSTNÍ 31.3.2022

Hospodin promluvil k Mojžíšovi: „Sestup dolů, neboť tvůj lid, který jsi vyvedl z egyptské země, přivodil si zkázu. Uhnuli brzo z cesty, kterou jsem jim přikázal. Ulili si býčka a klanějí se mu, obětují mu a říkají: Izraeli, to je tvůj Bůh, který tě vyvedl z egyptské země.“ Hospodin řekl dále Mojžíšovi: „Viděl jsem tento lid, je to lid tvrdé šíje. Nebraň mi, ať vzplane můj hněv proti nim, ať je vyhubím; z tebe však udělám veliký národ.“ Mojžíš konejšil Hospodina, svého Boha, slovy: „Hospodine, proč plane tvůj hněv proti tvému lidu, který jsi vyvedl velikou silou a mocnou rukou z egyptské země? A Hospodin se nad nimi slitoval a nedopustil neštěstí, kterým hrozil svému lidu.Z  prvního čtení  (Exodus 32).

Hospodin právě uzavírá smlouvu s izraelským národem (srov. Ex 24,3). Mojžíš je ještě na hoře Sinaj v přítomnosti Hospodina a přijímá od něj desky Zákona - základní dokument uzavřené smlouvy. Než ale stačí sestoupit dolů, izraelský národ už podlehl pokušení modloslužby, ulil si zlatého býčka a začal se mu klanět jako svému bohu. Bůh vzplanul hněvem. Mojžíš se však za vyvolený národ přimlouvá. Staví se jako štít mezi Boha a hříšný lid.A jeho žalem naplněná modlitba skutečně obměkčuje Hospodinovo srdce. 

Z evangelia (Jan 5)Ježíš řekl židům:  Skutky, které konám, svědčí pro mne, že mě Otec poslal. A sám Otec, který mě poslal, vydal o mně svědectví. Nikdy jste neslyšeli jeho hlas, nikdy jste neviděli jeho tvář a jeho slovo ve vás nezůstává, protože nevěříte tomu, koho on poslal. Zkoumáte Písma, protože vy myslíte, že v nich máte věčný život - a právě Písma svědčí o mně; ale nechcete přijít ke mně, abyste měli život. Já jsem přišel ve jménu svého Otce, a nepřijímáte mě. Přijde-li jiný ve vlastním jménu, toho přijmete. Jak vy můžete uvěřit, když oslavujete sebe navzájem, ale nehledáte slávu jen od samého Boha?

V dnešním evangeliu Ježíš pokračuje ve své obhajobě před útoky ze strany židů. Střet se postupně vyostřuje. Svým posluchačům Ježíš předkládá několik svědectví o tom, že je Mesiáš a Otcem seslaný Boží Syn, které zpochybňují obžalobu židů z toho, že se Ježíš rouhá.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na čtvrtek 31.3.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Exodus 32,7-14

Žalmy: 106,19-20.21-22.23,  odpověď: Pamatuj na nás, Hospodine, pro náklonnost k svému lidu.

Evangelium: Jan 5,31-47

Zobrazeno 244×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio