Témata k nedělní a sváteční liturgii

DUCH SVATÝ A CÍRKEV - TÉMA 156 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ –3. NEDĚLE VELIKONOČNÍ - 1.5.2022

30. 4. 2022 9:00

 

Tak jako se Bůh a jeho Syn ve své vzájemné lásce neuzavírají sami do sebe, ale touží zahrnout svou láskou každého člověka, tak si nenechávají pro sebe ani Ducha svatého. Vylévají ho na nás, dávají nám tento úžasný dar a v něm sami sebe. “Všichni jsme byli napojeni jedním Duchem”(srov. 1Kor 12,13). 

Jeho úkolem je vytvořit nový pevný vztah ve společenství lásky. Všechny nás naplňuje tentýž Duch, aby nás proměňoval a  udělal z nás jednu velkou pospolitost  ve svazku církve. Při křtu Duch svatý naplňuje srdce každého křesťana a uvádí ho do intimního vztahu s Bohem. “Duch všechny, v nichž se usídlil a přebývá, proměňuje přímo v nové lidi a dává jim nový život” (Cyril Alexandrijský). On je zosobněním ducha Ježíše Krista. Umožňuje nám žít s Bohem ve stejně hlubokém vztahu jako Ježíš. Ujišťuje nás, že nás Bůh přijal za vlastní děti, dává nám zakoušet Boží blízkost a lásku, uschopňuje nás, abychom Bohu uvěřili, stojí na počátku naší víry. A co víc, zapojuje nás do společenství Boží Trojice, dává nám účast na vztazích mezi božskými osobami. Skrze dar Ducha Božího se nám dává sám Bůh.Duch svatý svou milostí probouzí, volá, vnuká a pak ospravedlňuje: rozvine  v nás božský život a ničí skvrny a stíny hříchu; dokonalá lítost, způsobená v nás Duchem svatým, nás odvrací od zla a obrací nás k Bohu, našemu cíli. Milost Boží předchází svobodnému rozhodnutí vůle. S posvěcujícímilostí se do nás vlévají také morální ctnosti a dary Ducha svatého. Tak jako Kristus nás představuje Bohu a Boha nám zjevuje, tak nás Duch vede ke Kristu a zjevuje nám vzkříšeného  Krista. Přináší Kristovu pravdu. Kristus nazýval Ducha svatého „Duchem pravdy (srov. Jan 14,1715,2616,13). K jeho působení patří také připomínání všeho, co nám Ježíš řekl (srov. Jan 14,26) a uvedení do „veškeré pravdy“ (srov. Jan 16,13). Jeho poselství svědčí o Ježíši Kristu (srov. Jan 15,26). Ježíš řekl: „Nebude mluvit sám ze sebe, ale bude mluvit, co uslyší. A oznámí vám, co má přijít. On mě oslaví, neboť vám bude zvěstovat, co přijme ode mne.“ (Jan 16,13-14)Duch svatý nepřináší jen poselství o Kristu, ale Krista také zpřítomňuje. Ježíš řekl: „Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Duch svatý k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám“ (Jan 16,7).Ježíš, omezen svým lidstvím, nebyl všudypřítomný. Bylo proto užitečné, že odešel. Skrze Ducha však může být stále v každém a všude. Ježíš řekl: „Já požádám Otce a on vám dá jiného Přímluvce, aby byl s vámi na věky - Ducha pravdy“.                                     Ujišťuje učedníky: „(Duch svatý) s vámi zůstává a ve vás bude. Nezanechám vás osiřelé, přijdu k vám“(Jan 14,17-18). 

Duch svatý je Kristův zástupce, nemá lidský zjev, je na něm nezávislý a uvádí nás do společenství s Bohem. Církev pak celým svým bytím je poslána hlásat a dosvědčovat, zpřítomňovat a šířit tajemství společenství Nejsvětější Trojice. Sám Kristus, hlava církve, je ten kdo Ducha svatého vlévá do svých údů skrze svátosti církve a přichází nám na pomoc v naší slabosti.

Duch svatý buduje a vede církev. Připomíná jí její poslání. Povolává lidi do služby církve a obdarovává je k tomu potřebnými dary. Uvádí nás stále hlouběji do společenství s trojjediným Bohem. I když se zdálo, že církev byla v průběhu svých dlouhých dějin občas „opuštěna všemi dobrými duchy“, navzdory všem lidským chybám a nedostatkům, je v ní Duch svatý neustále činný. Je to Duch svatý, kdo udržuje církev jako celek v pravdě a vede ji  ke stále hlubšímu poznání Boha. Ty, kteří se mu zcela otevřou, zahrnuje dary své milosti. 

Zobrazeno 316×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio