Témata k nedělní a sváteční liturgii

JÁ JSEM PRVNÍ I POSLEDNÍ, ŽIVÝ. BYL JSEM MRTEV, A HLE – JSEM ŽIV NA VĚKY VĚKŮ A MÁM KLÍČE OD SMRTI A PODSVĚTÍ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - 2. NEDĚLE VELIKONOČNÍ ( BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ) 24.4.2022

Apoštolové konali mnoho znamení a zázraků v lidu. Lidé o nich mluvili s velkou úctou. Stále rostl počet mužů i žen, kteří přijímali víru v Pána. Dokonce i na ulici vynášeli nemocné a kladli je na lehátka a na nosítka, aby, až půjde Petr okolo, alespoň jeho stín padl na někoho z nich. Také z okolních měst se sbíhalo do Jeruzaléma mnoho lidí a přinášeli nemocné i trápené nečistými duchy; a ti všichni byli uzdravováni.  Z  prvního čtení  ( Sk 5). 

Ze spisu Skutky apoštolů se dozvídáme mnohé ze života raného společenství křesťanů. Ti se často shromažďovali kolem apoštolů na obvyklém místě jeruzalémského chrámu, kam i Ježíš rád chodil a rád tam učil. Křesťané se zde scházeli k modlitbě i k vyučování a též , aby si sdělovali svoje zkušenosti, svoje zážitky s vírou, s náboženstvím, aby jeden druhého nějakým způsobem upevňovali ve víře. .Apoštolové tam konali divy, znamení a skutky milosrdenství. Jimi dosvědčovali, jak skrze ně působí moc vzkříšeného Krista. 

Ze  druhého čtení  ( Zj 1). Jednou v den Páně jsem upadl do vytržení a uslyšel jsem za sebou mocný hlas jako zvuk polnice: „Své zjevení napiš do knihy a pošli sedmi církevním obcím.“ Obrátil jsem se, abych se podíval po tom hlase, který ke mně mluvil. A když jsem se obrátil, uviděl jsem postavu podobnou Synu člověka, oblečenou do řízy a přepásanou na prsou zlatým pásem. Když jsem ho uviděl, padl jsem mu k nohám jako mrtvý. On na mě položil pravici a řekl: „Nic se neboj! Já jsem První i Poslední, Živý. Byl jsem mrtev, a hle – jsem živ na věky věků a mám klíče od smrti a podsvětí. Napiš tedy své vidění: nynější i to, které přijde později.“

Dnešní úryvek z knihy Zjevení popisuje,  jak se apoštolu Janovi zjevil zmrtvýchvstalý Ježíš.  Svou hlubokou duchovní zkušenost  prožíval právě v den , kdy každoročně slavíme Pánovo vzkříšení.Ve zjeveném Kristovi poznal Jan podle starozákonních znaků samotného Boha. Jan před Ním upadl do zmatku. Pak pochopil. Člověk Ježíš zemřel, byl mrtvý. Jako Bůh a Pán smrti, světa i podsvětí však vstal a je živý na věky.

Z evangelia ( Jan 20 )Navečer prvního dne v týdnu přišel Ježíš tam, kde byli učedníci. Ze strachu před židy měli dveře zavřeny. Stanul mezi nimi a řekl: „Pokoj vám!“ Po těch slovech jim ukázal ruce a bok. Když učedníci viděli Pána, zaradovali se. Znovu jim řekl: „Pokoj vám! Jako Otec poslal mne, tak i já posílám vás.“ Po těch slovech na ně dechl a řekl jim: „Přijměte Ducha Svatého! Komu hříchy odpustíte, tomu jsou odpuštěny, komu je neodpustíte, tomu odpuštěny nejsou.“ Tomáš, jeden ze Dvanácti, zvaný Blíženec, nebyl s nimi, když Ježíš přišel. Ostatní učedníci mu říkali: „Viděli jsme Pána!“ On jim však odpověděl: „Dokud neuvidím na jeho rukou jizvy po hřebech a nevložím svůj prst na místo hřebů a nevložím svou ruku do jeho boku, neuvěřím.“ Za týden byli jeho učedníci zase uvnitř a Tomáš s nimi. Ježíš přišel zavřenými dveřmi, stanul mezi nimi a řekl: „Pokoj vám!“ Potom vyzval Tomáše: „Vlož sem prst a podívej se na mé ruce, vztáhni ruku a vlož ji do mého boku; a nebuď nevěřící, ale věřící.“ Tomáš mu odpověděl: „Pán můj a Bůh můj!“ Ježíš mu řekl: „Protože jsi mě uviděl, uvěřil jsi. Blahoslavení, kdo neviděli, a přesto uvěřili.“

Apoštol Jan v evangeliu vydává svědectví o důležitém faktu. O zjevení zmrtvýchvstalého  Ježíše učedníkům. Ježíš zde využívá i pochybnosti jednoho z nich, aby ukázal, že je opravdu jejich vzkříšený Pán. Ve shodě s Písmem v době mezi svou smrtí a vzkříšením sice sestoupil do míst, kde přebývají mrtví, třetího dne však z mrtvých vstal a přebývá mezi námi.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na neděli  24.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Skutky 5,12-16

Žalmy: 118,2-4.22-24.25-27a,  odpověď: Oslavujte Hospodina, neboť je dobrý, jeho milosrdenství trvá navěky.

2. čtení: Zjevení 1,9-11a.12-13.17-19

Evangelium: Jan 20,19-31

Na dnešní  slovo k bohoslužbě   navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem:  155  „ JEŽÍŠ KRISTUS SESTOUPIL DO PEKEL“ – viz.

Zobrazeno 324×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio