Témata k nedělní a sváteční liturgii

BUDETE SICE ZARMOUCENI, ALE VÁŠ ZÁRMUTEK SE OBRÁTÍ V RADOST - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK PO 6. NEDĚLI VELIKONOČNÍ 27.5.2022

Když byl Pavel v Korintě, řekl mu Pán v noci ve vidění: „Neboj se! Jen mluv a nemlč, protože já jsem s tebou a nikdo už ti napříště nebude moci ubližovat.  Mám totiž v tomto městě mnoho svých lidí.“ Usadil se tam proto na rok a šest měsíců a učil u nich Božímu slovu. Když byl Gallio místodržitelem v Achaji, povstali židé jako jeden muž proti Pavlovi, přivedli ho před soudcovský stolec a žalovali: „Tenhle člověk přemlouvá lidi k bohopoctě, která se příčí zákonu!“ Když se však Pavel už chystal odpovědět, řekl Gallio židům: „Kdyby to bylo nějaké bezpráví nebo bídný zločin, věnoval bych vám, židé, pozornost, jak se sluší a patří. Ale když jsou to hádky o slovo, o pojmenování nebo o nějaký váš zákon, to si vyřiďte sami. Já v těch věcech nechci nic rozsuzovat.“ A tak je od svého soudu odmítl. Pavel tam pobyl ještě delší čas. Pak se rozloučil s bratry a vydal se lodí do Sýrie.Z  prvního čtení  (Sk 18 ).

Z textu čtení je zřejmé, že římští úředníci v některých svých provinciích zpočátku nejsou zaměřeni protikřesťansky   a ve svých soudech zachovávají neutralitu při řešení teologických problémů mezi fanatickými židy a pohany, přijímajícími křesťanství. A to se týká  i evangelistů jako byl apoštol Pavel.

Z evangelia (Jan 16,20-23 )Ježíš řekl svým učedníkům: „Amen, amen, pravím vám: Vy budete plakat a naříkat, svět se však bude radovat. Vy budete sice zarmouceni, ale váš zármutek se obrátí v radost. Žena, když rodí, má zármutek, protože přišla její hodina. Když však porodí dítě, nemyslí už na bolesti pro radost, že přišel na svět člověk. Tak i vy nyní máte zármutek. Ale zase vás uvidím a vaše srdce se bude radovat, a vaši radost vám nikdo nevezme. V ten den se mě už nebudete na nic ptát.“

Ježíš poukazuje na jednu z významných rovin křesťanské zkušenosti – náročné očekávání radostného a nikdy nekončícího setkání s ním. Křesťanská radost vychází z bolesti, ale vede k novému životu, kterým je velikonoční tajemství. Bolest nad hroznou smrtí Božího syna se v den jeho vzkříšení promění v radost, poněvadž jejím základem je víra v toho, který žije ve slávě po Boží pravici. Duch svatý osvítí srdce Ježíšových učedníků a dá jim veškeré potřebné poznání. 

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  pátek 27.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení:  Sk 18,9-18

Žalmy: 47,2-3.4-5.6-7,  odpověď: Bůh je králem celého světa.

Evangelium: Jan 16,20-23a

Zobrazeno 220×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio