Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH STVOŘIL SVĚT I VŠECHNO, CO JE V NĚM – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - STŘEDA PO 6. NEDĚLI VELIKONOČNÍ 25.5.2022

Průvodci dovedli Pavla do Athén. Pavel se postavil doprostřed Areopagu a začal mluvit: „Athéňané! Jak pozoruji, jste po každé stránce lidé velmi zbožní. Když jsem totiž procházel a prohlížel vaše posvátná místa, přišel jsem také na jeden oltář s nápisem: `Neznámému bohu'. Co vy tedy neznáte, a přece to ctíte, to já vám zvěstuji. Bůh, který stvořil svět i všechno, co je v něm, jako Pán nebe a země nepřebývá v chrámech, které vystavěly lidské ruce, ani si nedává posluhovat lidskýma rukama, že by něco potřeboval. Vždyť on sám dává všem život, dech i všechno. On stvořil z jednoho člověka celé lidské pokolení a dal mu bydlet všude na zemském povrchu. Předem stanovil časová období a položil hranice lidským sídlům. A to proto, aby hledali Boha, zdali by se ho snad nějak mohli dohmatat a nalézt ho. Vždyť od nikoho z nás není daleko. V něm totiž žijeme, hýbáme se a jsme. Teď hlásá lidem, aby se všichni všude obrátili, protože stanovil den, kdy bude podle spravedlnosti soudit svět skrze muže, kterého k tomu určil. A poskytl všem důkaz pro to, aby uvěřili, tím že ho vzkřísil z mrtvých.“ Jakmile uslyšeli o vzkříšení mrtvých, jedni se tomu vysmívali. Ale někteří se ho přidrželi a přijali víru. Potom Pavel odešel z Athén a přišel do Korinta.  Z  prvního čtení  (Sk 17 ).

V dnešním čtení sledujeme slavnou Pavlovu řeč v aténském centru města. Zde jsme svědky prvního setkání evangelia s elitními představiteli pohanské kultury té doby.Pavlova řeč je dobře připravená. Zvěstuje člověka vzkříšeného z mrtvých, který dovoluje lidem zvítězit nad modloslužbou. Říká, že pravdy je možné dosáhnout prostřednictvím člověka, Ježíše Krista, kterého Bůh na důkaz věrohodnosti vzkřísil z mrtvých, že tento člověk bude konečným soudcem světa. A někteří z přítomných Pavlovu řeč přijímají. I v pohanských Aténách vzniká malé křesťanské společenství. 

Z evangelia (Jan 16,12-15)Ježíš řekl svým učedníkům: „Měl bych vám ještě mnoho jiného říci, ale teď byste to nemohli snést. Ale až přijde on, Duch pravdy, uvede vás do celé pravdy. On totiž nebude mluvit sám ze sebe, ale bude mluvit to, co uslyší, a oznámí vám, co má přijít. On mě oslaví, protože z mého vezme a vám to oznámí. Všechno, co má Otec, je moje; proto jsem řekl, že z mého vezme a vám to oznámí.“

Ježíš nám přináší v textu své řeči další příslib seslání Ducha svatého, duchovního učitele , který nás uvede do celé pravdy. Duch svatý dovolí svým učedníkům, aby dokonale porozuměli Ježíšovu slovu, a uschopní je, vidět pravdu o Bohu i o lidech tak, jak ji vidí Otec a Syn.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  středu 25.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Sk 17,15.22-18,1

Žalmy:  148,1-2.11-12.13-14a.14bc,  odpověď: Nebe i země jsou plny tvé slávy

Evangelium: Jan 16,12-15

Zobrazeno 310×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio