Témata k nedělní a sváteční liturgii

TY JSI PETR – SKÁLA – A NA TÉ SKÁLE ZBUDUJI SVOU CÍRKEV A PEKELNÉ MOCNOSTI JI NEPŘEMOHOU – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – SLAVNOST SV. PETRA A PAVLA, APOŠTOLŮ - STŘEDA 29.6.2022

Král Herodes začal zle zakročovat proti některým členům církevní obce. Janova bratra Jakuba dal popravit mečem. Dal zatknout také Petra. Byly právě velikonoce. Zmocnil se ho, dal ho zavřít do žaláře. Měl v úmyslu, že ho po velikonocích dá popravit. Tak byl Petr hlídán ve vězení; církevní obec se však naléhavě za něho modlila k Bohu. V noci před tím dnem, kdy ho chtěl Herodes popravit, spal Petr mezi dvěma vojáky a byl spoután dvěma řetězy. I přede dveřmi stála stáž. Najednou se objevil anděl Páně a v kobce zazářilo světlo. Strčil Petra do boku, vzbudil ho a řekl: „Rychle vstaň!“ Tu mu spadly řetězy z rukou. Dále mu nařídil: „Přehoď si plášť a pojď za mnou!“ Šel tedy za ním ven. Myslel, že má vidění. Došli k železné bráně, která vede do města. Ta se jim sama od sebe otevřela. Vyšli tedy ven. Hned nato anděl zmizel. V tom přišel Petr k sobě a řekl: „Teď vím jistě, že Pán poslal svého anděla a vytrhl mě z Herodových rukou a ze všeho, na co čeká židovský lid.“Z  prvního čtení (Sk 12). 

Dnešní slavnost je věnována vzpomínce na dva nejvýznamnější apoštoly prvotní církve Petra a Pavla.  Petra vyvolil Ježíš jako svého nástupce a svěřil mu opatrovnictví nad celou církví. Ve svém životě čelil Petr četným nebezpečím, jak můžeme číst i ze Skutků apoštolů. Během pronásledování křesťanů v Římě za císaře Nerona, byl ukřižován.

Ze  druhého čtení (2 Tim 4): Milovaný! Já už mám prolít v oběť svou krev, chvíle, kdy mám odejít, je tady. Dobrý boj jsem bojoval, svůj běh jsem skončil, víru jsem uchoval. Teď mě už jen čeká věnec spravedlnosti, který mi v onen den předá Pán, spravedlivý soudce. A nejen mně; stejně tak i všem, kdo s láskou čekají na jeho příchod. Pán stál při mně a dal mi sílu, abych plně hlásal evangelium a aby ho slyšeli lidé ze všech národů. A tak jsem byl vysvobozen ze lví tlamy. Pán mě vysvobodí ode všeho zlého a zachrání pro své nebeské království. Jemu buď sláva na věčné věky! Amen.

Apoštol  Pavel byl během svého života pronásledován, kamenován, bičován, také dlouhodobé žalářován,ale byl vždy ochoten znovu se tam vrátit pro spásu lidí. Podařilo se mu uvést křesťanství do nežidovského prostředí a v tomto směru ho můžeme pokládat za významného spoluzakladatele křesťanství.  Podle listu, který poslal svému žáku  Timotejovi, očekával ve vězení mučednickou smrt jako na  bránu do věčného života v nebeském království.

Z evangelia (Mt 16,13-19 ): Když Ježíš přišel do kraje u Césareje Filipovy, zeptal se svých učedníků: „Za koho lidé pokládají Syna člověka?“ Odpověděli: „Jedni za Jana Křtitele, druzí za Eliáše, jiní za Jeremiáše nebo za jednoho z proroků.“ Řekl jim: „A za koho mě pokládáte vy?“ Šimon Petr odpověděl: „Ty jsi Mesiáš, Syn živého Boha!“ Ježíš mu na to řekl: „Blahoslavený jsi, Šimone, synu Jonášův, protože to ti nezjevilo tělo a krev, ale můj nebeský Otec. A já ti říkám: Ty jsi Petr – Skála – a na té skále zbuduji svou církev a pekelné mocnosti ji nepřemohou. Tobě dám klíče od nebeského království; co svážeš na zemi, bude svázáno na nebi, a co rozvážeš na zemi, bude rozvázáno na nebi.“

Svatý Petr byl prvním z apoštolů, jemuž, jak uslyšíme z Matoušova evangelia, svěřil Kristus  klíče od svého království.  Apoštol plnou měrou Boží povolání naplnil a stal se  v očích světa fakticky prvním římským biskupem. Moc klíčů daná Petrovi se začala v západní církvi na počátku středověku chápat jako privilegium římského biskupa. V 6. století byl primát biskupa v Římě už zcela zřejmý. Což potvrdil papež Řehoř I., když vyhlásil,že římský biskup - či papež, je přímým následovníkem sv. Petra.

Odkaz  na    liturgické texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na  středu 29.6.2022.  

1. čtení: Sk 12,1-11

Žalmy: 34,34 (33),2-3.4-5.6-7.8-9,  odpověď: Pán mě vysvobodil ze všech mých obav.

2. čtení:  2 Tim 4,6-8.17-18

Evangelium:   Mt 16,13-19

Na slovo  SLAVNOSTI SV. PETRA A PAVLA navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem 168: „CÍRKEV SE ZAPOJUJE DO SPOLEČENSKÉHO ŽIVOTA“ - viz.

Zobrazeno 373×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio